VELIKE KOLIČINE

Užas: Svake godine osam miliona tona plastike završi u okeanu

Spušta se u dubinu okeana

Avaz.ba

29.2.2020

Priroda ugrožena. Agencije

Svake godine osam miliona tona plastike završava u okeanu. Prizori kućnog otpada koji pluta u golemim nakupinama smeća na otvorenom moru ili je zapleten oko kitova i ptica pretvorili su zagađenje plastikom u jedno od najpopularnijih ekoloških pitanja na svijetu. 

Ali, već najmanje desetak godina najveće pitanje među naučnicima koji proučavaju morsku plastiku nije zašto je plastika u okeanima tako obilna, nego zašto nije. 

Ono što naučnici mogu vidjeti i izmjeriti, plutajuće smeće i plastični otpad na plažama, predstavlja samo mali dio ukupne količine plastike koja završava u moru.


Uvijek pronađu barem malo plastike

Pa gdje je preostalih 99 posto plastike u okeanima? Nedavno se počeo nazirati uznemirujući odgovor, kaže Erik Van Sebile, okeanograf s Univerziteta Utreht u Holandiji.

- Ono što obično vidimo kako se akumulira na morskoj površini je manje od vrha ledenog brijega, možda pola posto ukupne količine. Često se šalim kako je lako biti naučnik za okeansku plastiku, zato što ćeš uvijek pronaći barem malo plastike gdje god da tražiš - kaže Van Sebile.

U stvarnosti, kako kaže, karte okeana prestaju na površini, a nedostaju pouzdani podaci o tome koliko je plastike na kojoj lokaciji. Postaje očito da plastika u velikim količinama završava u dubljim dijelovima okeana, ukopana u sediment na morskom dnu i raspršena poput oblaka prašine u dubinama.

Možda je najstrašnije, kaže biogeohemičarka s Holandskog kraljevskog instituta za istraživanje mora, to što se plastika može raspasti na toliko male dijelove da se jedva mogu detektirati.

Oko 440 kilometara obale, koja se proteže od vrata San Francisko Baja, pored otvorenih voda Monterej Baja do slikovitih planina i šuma Big Sura, kopnena je granica najvećeg američkog morskog rezervata. Svakome ko posjećuje plaže oko Santa Kruza ili se vozi obalnom cestom izgleda netaknutim.

Početak potrage

Na dubini od 200 metara u svakoj litri vode nalazi se gotovo 15 komada plastike, slično količini koja se nalazi na površini u takozvanim zakrpama smeća. Plastika se nalazila i u uzorcima koje su podmornice uzimale i na maksimalnoj dubini od 1.000 metara. Ali, to je tek početak potrage. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.