GORUĆI PROBLEM

Akademik Senka Mesihović-Dinarević za "Avaz": Zagađenje zraka može izazvati oštećenje srca

Većina polutanata dovodi do posljedica na respiratornom, odnosno plućnom sistemu, do pojave i intenziviranja opstruktivnih bolesti

Zagađenje zraka može izazvati oštećenje srca. Avaz

Alen Bajramovic

6.2.2024

Akademija nauka i umjetnosti BiH, u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo KS, Fakultetom zdravstvenih studija UNSA i Domovima zdravlja KS provest će istraživanje na uzorku od 3.000 ispitanika, kako bi se dobili precizniji podaci o utjecaju zagađenja zraka na zdravlje stanovnika, predškolskog i školskog uzrasta, ali i odrasle populacije. Podršku projektu “Opservaciona studija prevalence plućnih opstruktivnih bolesti i kardiovaskularnih poremećaja kao posljedica visokih koncentracija polutanata u zraku u Kantonu Sarajevo”, dao je i ministar zdravstva Enis Hasanović tokom sastanka s članovima Odbora za kardiovaskularnu patologiju Odjeljenja medicinskih nauka ANUBiH.

Istraživanja utjecaja aerozagađenja na zdravlje građana nisu rađena u posljednje vrijeme - kazala nam je akademik Senka Mesihović-Dinarević, predsjednica Odbora.

Akademik Senka Mesihović-Dinarević. Facebook

- Glavni izvori su mala kućna ložišta i velika ložišta za centralno grijanje na ugalj i drva, odnosno ložišta koja zbog nepotpunog sagorijevanja uzrokuju zagađenje zraka lebdećim česticama, azotnim dioksidom i ugljen-monoksidom, ali i emisija iz saobraćaja i prevoznih sredstva, posebno vozila s dizelskim motorima. Većina polutanata dovodi do posljedica na respiratornom, odnosno plućnom sistemu, do pojave i intenziviranja opstruktivnih bolesti, kao i djejstva na kardiovaskularni sistem u smislu povećanog krvnog pritiska, aritmije, anginoznih bolova, što može rezultirati ishemijskim bolestima srca, odnosno oštećenjem srca i krvnih sudova – pojašnjava Mesihović-Dinarević.

Dodaje da je, uz podršku šire društvene zajednice, potrebno hitno reagirati i planski započeti rješavanje ovog dugogodišnjeg, gorućeg problema glavnog grada BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.