SAVJETI

Doktor objasnio metodu: Jednokratne papirne maske možete opet koristiti

Pretnar ističe da je sterilizacija vrlo jednostavan proces, koji zna svaki nastavnik biologije

Sa maskama se može ekonomisati. Ilustracija

Avaz.ba

9.4.2020

Maske izrađene od papirnatog materijala, možete sami sterilizirati u loncu za kuhanje na paru ili parom iz pegle, kaže slovenski mikrobiolog, dr. Gorazd Pretnar iz Nacionalnog laboratorija za zdravlje, okoliš i hranu (NLZOH), pri čemu ističe da bi se zaštitnim maskama, koje su danas uglavnom predviđene za jednokratnu upotrebu, moglo ekonomisati mnogo bolje. 

Nakon upotrebe, trebalo bi ih sakupljati u posebnu plastičnu vrećicu i zatim sterilizirati - bilo da se koriste u radnom okruženju, zdravstvu ili kod kuće. To već radimo u našem institutu i steriliziramo ih u autoklavu, parnom sterilizatoru - objašnjava. 

Pretnar objašnjava da se maske od papira mogu sterilizirati i kod kuće u loncu.

- Ulijte u njega oko dva centimetra vode, a zatim stavite parilicu za povrće iznad vode. Ako nemate ovaj spremnik, možete upotrijebiti metalnu rešetku i staviti je iznad pare i na nju maske umotane u ambalažni papir - jedan, dva ili tri komada.

Pokrijte poklopcem i stavite ga na vatru. Kad počne ključati, vodu treba kuhati približno 20 minuta - savjetuje.

Doktor Pretnar tvrdi kako se oni koji nemaju zaštitne maske ,ipak mogu pomoći šalom ili debelom pamučnom krpom.

Idete li u trgovinu, idite sa maskom i nosite je sve vrijeme - naglašava naučnik, koji na društvenim mrežama aktivno propagira njihovo korištenje. 

Pretnar ističe da je sterilizacija vrlo jednostavan proces, koji zna svaki nastavnik biologije.

Postoji još jedan postupak sterilizacije maske od papirnog materijala, napominje. Ona se može sterilizirati i peglom na paru.

Masku prekrijte pamučnom krpom i prepeglajte je. Pazite samo da ne peglate trake koje su napravljene od drugog materijala - savjetuje dr. Pretnar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.