TURIZAM

Britanski "Lonely Planet" objavio reportažu o Braču, jednu priču uporedili s hororom

Kojdić smatra da je poštovanje slavenskih bogova opstalo na otoku Braču mnogo duže nego što iko misli

Misteriozna pećina. Screenshot

Avaz.ba / Index. hr

10.6.2020

Velika reportaža o otoku Braču objavljena je na 12 stranica u posebnom online izdanju britanskog "Lonely Planeta", u kojem su objedinjeni do sada neobjavljeni materijali o destinacijama diljem svijeta.

Reportažu "Heart of Stone" (Srce kamena) potpisuje Marsel Tero (Marcel Theroux), ugledni britanski pisac i autor popularnog romana "The Secret Books".

Autor se u reportaži dotaknuo priče vezane uz Zmajevu špilju koju je opisao kao "spoj elemenata Da Vinčijeva koda i horora Čovjek od pruća", a za koju je saznao od lokalnog turističkog vodiča.

- Lokalni turistički vodič Zoran Kojdić proveo je više od 20 godina opsesivno istražujući povijest špilje. Za vrijeme naše trosatne posjete, predstavio nam je misterioznu teološku priču koja kombinira elemente Da Vinčijeva koda s horor filmom "Čovjek od pruća". Kojdić smatra da je poštovanje slavenskih bogova opstalo na otoku Braču mnogo duže nego što iko misli.


Kaže da bi svećenici dolazili s kopna pokušati provoditi ideološku ortodoksnost na otočanima, koji su se nastavljali svetkovati stare i nova božanstva. Već podosta u 20. stoljeću, kaže, mještani bi hodočastili u otočke kapele Svetog Vida, gdje bi žrtvovali janjad. Žrtvovanja, Kojdić tvrdi, bili su zapravo prerušeni paganski obredi, a Sveti Vid zapravo je bio Perun, slavenski bog groma - piše autor reportaže.


Brač. Agencije

Zmajeva pećina, prema njegovom tumačenju, iako naoko kršćanska kapela s rezbarijama nadahnutima Knjigom Otkrivenja zapravo je spomen na Perunovog neprijatelja: zmijsko božanstvo Veles. 'Veles će naći način da ti poremeti život', kaže Kojdić. 'Ali bilo bi pogrešno misliti o njemu kao o zlu. On je također bog plodnosti.' Tik ispred vrata pećine, tu je još jedan oltar koji stoji na otvorenom.


Ostario je od vremenskih uvjeta, no izgleda bijelo i hrapavo kao kakav stari koralj. Par tajanstvenih očiju gleda s rudimentarnog lica na oltaru. Kojdić mi kaže da niko ne zna koga taj lik predstavlja ili kojem je od mnogih mogućih bogova posvećeno to svetište. Ali čini se dovoljno o njemu razmišljati kao o bogu kamena - prepričava autor.

Osim Zmajeve špilje, u reportaži je opisana i bračka tradicija obrađivanja kamena, povijest pustinje Blaca, a kroz prekrasne fotografije predstavljene su i prirodne ljepote Brača poput Vidove Gore i Zlatnog Rata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.