ZIMSKI TURIZAM

"Ledeni muzej" posjetiocima omogućava polarne šetnje

Na izložbi s temom "Republika i dijete" i "So i led" prikazana su ukupno 22 djela izrađena od leda

A. J. / Anadolija

21.1.2021

Muzej otvoren prošle godine na Fakultetu likovnih umjetnosti Univerziteta Ataturk u Erzurumu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+16

Turski "ledeni muzej" Ata u istočnoj provinciji Erzurum, jednom od najvažnijih središta zimskog turizma u zemlji, sada posjetioce dočekuje s novim umjetničkim djelima, javlja Anadolija.


Muzej, jedini ove vrste u Turskoj, osnovan je u saradnji sa Univerzitetom Ataturk i Razvojnom agencijom za sjeveroistočni Anadoliju (KUDAKA). Otvoren je prošle godine na Fakultetu likovnih umjetnosti Univerziteta Ataturk u Erzurumu, jednom od gradova u kojem je zimska sezona oštra.



Mapa Turske

Predstavnici fakulteta na univerzitetskom kiparskom odsjeku u intervalima proizvode nove skulpture.


Na izložbi s temom "Republika i dijete" i "So i led" prikazana su ukupno 22 djela izrađena od leda, uključujući iglo, kartu Turske, tursku zastavu i kip Nene Hatun, jednog od važnih simbola grada.


Muzej, koji sadrži ledene skulpture osvijetljene posebnim sistemima posjetioce u kaputima, zbog hladnoće, vodi na putovanje kroz skulpture.


Mustafa Bulat, dekan Fakulteta likovnih umjetnosti Univerziteta Ataturk, rekao je da je muzej otvoren 15. jula prošle godine uz podršku Omera Comaklija, rektora Univerziteta.


Bulat je rekao da su za pripremu izložbe trebala tri mjeseca.


- Mnoga djela poput igloa, kipovi poput ptice Huma za djecu, morskog konjica i male jedrilice, mapa Turske i turske zastave i Nene Hatun, jednog od simbola Erzuruma, grijani su željezom i zatim kombinovani zajedno - rekao je Bulat.

Gradski turizam

Dodao je da imaju cilj doprinijeti gradskom turizmu upoznavanjem kulture regije i čekaju posjetioce da dođu u muzej.

- Završićemo projekte u pripremi za 12. mart (godišnjicu oslobađanja Erzuruma od neprijateljske okupacije) i 23. juli (godišnjicu kongresa u Erzurumu) - rekao je Bulat.

Naveo je da će i dalje biti domaćini radionice i promovisati Erzurum pozivajući tamo međunarodne umjetnike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.