NA DANAŠNJI DAN

Prije 28 godina u saobraćajnoj nesreći poginuo je košarkaški Mocart - Dražen Petrović

U poljskom Vorclavu odigrao je posljednju utakmicu kao reprezentativac Hrvatske protiv selekcije Slovenije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo

Petrović je igrao i u NBA ligi. Agenciji

Piše: A. J.

7.6.2021

Danas je ponedjeljak, 7. juni, 2021. godine. Na današnji dan 1494. godine, kolonijalne sile Portugal i Španija u Tordesiljasu su potpisale sporazum o podjeli novootkrivenih zemalja, prema kojem su teritorije istočno od pedesetog stepena geografske dužine (zapadno od Griniča) pripale Portugalu, a zapadno od te linije Španiji.

Granicu je povukao inicijator sporazuma papa Aleksandar Šesti da bi spriječio sukobe kolonijalnih sila u Novom svijetu. U 17. i 18. vijeku u borbu za kolonije umiješali su se Englezi i Holanđani, koji nisu poštovali papinu podjelu.


1502. - Rođen italijanski rimokatolički sveštenik Ugo Buonkompanjo - papa Grgur Trinaesti od 1572. do 1585, koji je podsticao francuske rimokatolike na zločine i blagoslovio pokolj hugenota u Vartolomejskoj noći 1572.


1523. - Poslije pobjede nad Dancima Gustav Vaza proglašen kraljem Švedske pod imenom Gustav Prvi.


1848. - Rođen Francuz Pol Gogen, jedan od najvećih slikara 19. vijeka.


1848. - Umro ruski književni kritičar i filozof Visarion Grigorjevič Bjelinski, osnivač ruske realističke estetike.


1861. - U američkom gradu Nju Orleansu izvedena prva predstava striptiza, u kojoj se jedna balerina svlačila uz oskudno osvjetljenje.


1862. - SAD i Velika Britanija potpisale sporazum o suzbijanju trgovine robljem.


1867. - Rođen australijski pisac Henri Arčibald Larsen, poznat kao Henri Arčibald Loson, vjerni slikar australijskog kolorita.


1896. - Rođen mađarski državnik Imre Nađ, premijer od 1953. do oktobra 1956, kad je u Mađarskoj izbila antikomunistička pobuna.


1905. - Norveški Storting donio odluku o odvajanju Norveške od Švedske.


1917. - Rođen američki filmski glumac, pjevač i zabavljač Dino Pol Kročeti, poznat kao Din Martin, koji je početnu slavu stekao u tandemu s komičarem Džerijem Luisom, s kojim je snimio 18 filmova.


1920. - Rođen francuski političar i publicista Žorž Marše, generalni sekretar Francuske Komunističke partije od 1972. do 1994.


1928. - Rođen američki filmski režiser Džejms Ajvori, koji je tokom većeg dijela karijere snimao u Indiji, ostavši vjeran temama iz te zemlje i poslije prelaska u Evropu.


1935. - Umro ruski biolog Ivan Vladimirovič Mičurin, koji se bavio poboljšanjem sorti voćaka, godinama eksperimentišući s aklimatizacijom biljaka na hladne zime.


1940. - Nacistička Njemačka u Drugom svjetskom ratu okončala okupaciju Norveške.


1942. - Poslije niza ogorčenih bitaka u Drugom svjetskom ratu počeo završni njemački napad na Krim radi zauzimanja Kerča i Sevastopolja.


1942. - Okončana četvorodnevna bitka za pacifička ostrva, u kojoj su Amerikanci nanijeli prvi ozbiljan poraz Japancima u Drugom svjetskom ratu.


1944. - Vrhovni štab Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu stigao na ostrvo Vis. Poslije njemačkog vazdušnog desanta na Drvar 25. maja

Dio Vrhovnog štaba je prebačen sovjetskim avionom u Bari, a zatim britanskim brodom na Vis.


1948. - Predsjednik Čehoslovačke Eduard Beneš podnio ostavku, ne želeći da potpiše novi ustav, prema kojem je zemlja postala komunistička država.


1960. - Rođena Svetlana Kitić, najbolja eksjugoslovenska i svjetska rukometašica.


1967. - Trećeg dana izraelsko-arapskog rata izraelske snage izbile na Suecki kanal.


1970. - Umro engleski pisac Edvard Morgan Forster, oštruman posmatrač i analitičar, duhovit i ironičan.

1971. - Sovjetski vasionski brod "Sojuz 2" spojio se u orbiti oko Zemlje sa svemirskom stanicom "Saljut".


1973. - Kancelar zapadne Njemačke Vili Brant doputovao u Izrael, kao prvi zapadnonjemački lider koji je posjetio jevrejsku državu.


1974. - U Ivanjici puštena u rad prva zemaljska satelitska stanica u Jugoslaviji za međukontinentalne telefonske linije i TV programe.


1980. - Umro američki pisac Henri Miler, koji je strasno osporavao društvene konvencije i veličao seks i umjetnost.


1981. - Izraelski avioni razorili irački nuklearni reaktor "Osirak" blizu Bagdada.


1988. - u Bangladešu, usvajanjem ustavnog amandmana, islam proglašen državnom religijom, a jake policijske snage su stavljene u stanje pripravnosti radi sprečavanja protesta protivnika amandmana.


1990. - Predstavnički dom parlamenta SAD izglasao zabranu prodaje kompjutera i telekomunikacione opreme SSSR-u dok Moskva ne otpočne pregovore o nezavisnosti Litvanije.


1993. U saobraćajnoj nesreći na autocesti nedaleko od Ingolštada u Njemačkoj poginuo Dražen Petrović (28).


Prema mišljenju mnogih, najbolji košarkaš sa prostora bivše Jugoslavije i jedan od najboljih evropksih košarkaša poginuo je kada se automobilom vraćao sa kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Poljskoj.


U poljskom Vorclavu odigrao je posljednju utakmicu kao reprezentativac Hrvatske protiv selekcije Slovenije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.


Za volanom auta u kojem je bio Petrović bila je njegova djevojka Klara Szalantzy. Ona je s prijateljicom Hilal Edebal došla po Petrovića na aerodrom u Frankfurtu, a trebali su se odvesti do Minhena.


"Košarkaški Mocart" igrao je za Šibenku, Cibonu i Real Madrid nakon čega je prešao u NBA ligu.


1996. - Vojna hunta Burme podnijela zakon kojim je praktično ušutkala Nacionalnu ligu za demokratiju - glavnu opozicionu partiju koju predvodi Aung San Su Ći, dobitnik Nobelove nagrade za mir.


2003. - Bugarski vojni tužilac optužio bivšeg ministra odbrane Bugarske Bojka Nojeva za ilegalnu trgovinu oružjem sa Sirijom.


2008. - Umro Dino Rizi, jedan od najvećih italijanskih režisera, u čijim su filmovima igrali poznati italijanski glumci Sofija Loren, Vitorio Gasman i Alberto Sordi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.