NA DANAŠNJI DAN

Rusija postala nova sila na Baltiku, SAD blokirale Kubu

Godine 1964. rođen Dražen Petrović, hrvatska košarkaška legenda

Nakon uspješno okončanog rata sa Švedskom, Rusija postala nova sila na Baltiku. Ilustracija

Piše: Fu. M.

22.10.2021

Danas je petak, 22. oktobar, 295. dan 2021. godine. Do kraja godine ostalo je 70 dana.

1721. Nakon uspješno okončanog rata sa Švedskom, Rusija postala nova sila na Baltiku, a Petar Veliki proglašen carem cijele Rusije.

1773. Kralj Tonga poklonio engleskom istraživaču Jamesu Cooku gorostasnu kornjaču koja je u Londonu živjela do 1966.

1887. Uredu za patente u Njujorku Nikola Tesla prijavio šest izuma, među kojim i višefaznu naizmjeničnu struju. Izume je 1888. otkupila firma Westinghouse i njihovu primjenu prikazala na svjetskoj izložbi u Čikagu 1893.

1962. Predsjednik SAD Džon Kenedi (John Kennedy) izdao naređenje američkoj ratnoj mornarici i avijaciji da blokiraju Kubu zbog postavljanja sovjetskih nuklearnih raketa u toj zemlji. Kubanska kriza koja je dovela svijet na ivicu atomskog rata okončana je mjesec kasnije sporazumom sovjetskog lidera Nikite Hruščova i Kennedyja o povlačenju nuklearnog naoružanja i deblokadi Kube.

1964. Francuski književnik Žan Pol Sartr (Jean-Paul Sartre) odbio Nobelovu nagradu za književnost.

1991. Predsjedništvo SFR Jugoslavije u nepotpunom sastavu (Srbija, Vojvodina, Kosovo i Crna Gora) odbacilo prijedlog Evropske zajednice da se jugoslovenska federacija rekonstituiše u asocijaciju suverenih država. Ta odluka je doprinijela produbljivanju jugoslovenske krize i definitivnom raspadu zemlje.

1992. Na putu Priboj - Rudo, u mjestu Mioče, pripadnici srpske paravojne formacije Osvetnici zaustavili autobus i poslije legitimisanja izveli 16 Bošnjaka i kamionima ih prevezli u Višegrad. Tu su mučeni, a potom likvidirani na obali Drine.

1999. U eksploziji autobombe u Banjoj Luci teško ranjen Željko Kopanja, vlasnik, direktor i glavni urednik Nezavisnih novina i NES radija iz ovog grada. Izvršioci napada nikad nisu otkriveni. Umro je 8. augusta 2016. godine.


Rođeni Bernard, Loti, Erceg...

1811. Rođen mađarski kompozitor Franz Liszt, legendarni pijanistički virtuoz koji je izgradio modernu klavirsku tehniku i dao klaviru snagu orkestra. Bio je vrstan muzički pedagog (20 mađarskih rapsodija, “Godine hodočašća”, “Ljubavni snovi”, “Mazepa”).

1844. Rođena francuska glumica Henriette-Rosine Bernard, poznata kao Sara Bernard, koja je obilježila pozorišnu epohu. Bila je izuzetno popularna i savremenici su je nazivali božanska Sara.

Dražen Petrović. Agencije

1955. Rođen Bil Kondon (Bill Condon), američki reditelj i scenarista.

1964. Rođen Dražen Petrović, hrvatska košarkaška legenda.

1969. Rođen Helmut Lotti, belgijski pjevač.

1971. Rođen Tomislav Erceg, hrvatski fudbaler.

1973. Rođen Andres Palop, španski fudbaler.


Umrli Sezan, Stanković, Turina...

1906. Umro francuski slikar Pol Sezan, čije djelo nije prihvaćeno od savremenika, ali je izvršilo ogroman uticaj na likovno stvaralaštvo 20. vijeka.

1927. Umro pisac Borisav Stanković, jedan od začetnika moderne proze. Prikazujući život rodnog Vranja s kraja 19. vijeka, dao je i psihološku analizu ličnosti.

1968. Umro Vladimir Turina, hrvatski arhitekt.

1973. Umro Pablo Casals, španjolski violočelist, dirigent i kompozitor.

1987. Umro Lino Ventura, italijanski glumac.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.