AVANTURA

Najmlađa avijatičarka kreće sama na put oko svijeta

Ruterfordov je dijete pilota i ima san da sljedeće godine ode na univerzitet kako bi postala astronaut

Zara Ruterford. AGENCIJE

A. F.

22.8.2021

Pilot Zara Ruterford (19) poletjela na svoje tromjesečno putovanje oko svijeta i najmlađa je žena koja će samostalno letjeti.

Ruterfordov je sa aerodroma Kortrijk-Vevelgem na zapadu Belgije otputovala svojom ultralakom “Ajkulom”, najbržim mikrolakim avionom na svijetu.

Britansko-belgijska avijatičarka se nada da će njeno putovanje ohrabriti više djevojaka i žena da studiraju i rade u STEM-u, oblasti nauke, tehnologije, inžinjerstva i matematike.

- Voljela sam oduvijek zrakoplovstvo i STEM oblasti, ali nisam vidjela mnogo drugih žena i djevojaka koje se ovim bave. Uvijek sam mislila da je to prilično tužno i obeshrabrujuće -  rekla je Ruterford za britansku agenciju i dodala da se nada da može da ohrabri djevojke da uđu u to polje.

Ruterfordov cilja na titulu Šeste Vajs, koja je sa 30 godina postala najmlađa žena koja je sama letjela svijetom, a najmlađi muški pilot Mejson Endru imao je 18 godina kada je krenuo na put.

Ruta Ruterford će trajati oko tri mjeseca, sa zaustavljanjem u 52 zemlje uključujući Grenland, Kinu i Nikaragvu, gdje će boraviti sa lokalnim porodicama ili u hotelima.

Ruterford je dijete pilota i ima san da sljedeće godine ode na univerzitet kako bi postala astronaut.

- Volim avanturu i mislim da je prostor vjerovatno najveća avantura - rekla je Zara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.