HISTORIJA

Na današnji dan: Volfgang Petrič nametnuo Zakon o jedinstvenom pasošu BiH

Sud u Beogradu osudio je haške bjegunce Milana Lukića i Olivera Krsmanovića iz Višegrada, i Dragutina Dragičevića iz Srebrenice

A. Ka.

Volfgang Petrič

Foto: Agencije


Na današnji dan 1518. rođen italijanski slikar Jacopo Tintoretto, jedan od najvećih majstora 16. vijeka, čuven po vještini postizanja izuzetnih svjetlosnih efekata.

Rođen italijanski nuklearni fizičar

1901. Rođen je italijanski nuklearni fizičar Enrico Fermi, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1938. Zaslužan je za niz osnovnih otkrića u fizici atomskog jezgra, a 2. decembra 1942. u Chicagu pustio je u pogon prvi nuklearni reaktor.

1911. Italija objavila rat Turskoj i upala u libijsku provinciju Tripolitaniju.

1913. Rudolf Diesel, njemački inženjer, konstruktor prvog motora sa unutrašnjim sagorijevanjem na principu samopaljenja (1893), nestao je u moru u kanalu Lamanš prilikom putovanja iz Antwerpena u London.

1918. Bugarska je nakon poraza na Solunskom frontu, u Prvom svjetskom ratu, potpisala sa saveznicima primirje.

1938. Velika Britanija, Francuska, Italija i Njemačka potpisale sporazum u Münchenu kojim je Njemačkoj dozvoljeno da pripoji Sudetsku oblast, dio Čehoslovačke sa njemačkom nacionalnom manjinom. Minhenski sporazum smatra se presudnim aktom kojim je Hitleru otvoren put za otpočinjanje Drugog svjetskog rata.

1941. U Babi Jaru, kod Kijeva, Nijemci su u Drugom svjetskom ratu u masakru nad Jevrejima, koji je trajao dva dana, pobili 33.771 civila, uključujući žene i djecu.

1958. Emitovan je prvi zajednički program TV odašiljača u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani.

1967. Međunarodni monetarni fond okupio je svojih 106 članica na sastanku u Rio de Janeiru, gdje je odobrena reforma svjetskog monetarnog sistema.

Japan i Kina normalizovali diplomatske odnose

1970. Potpredsjednik Egipta Anwar el-Sadat preuzeo je dužnost šefa države poslije smrti Gamala Abdela Nasera, a 5. oktobra je postao predsjednik države. Ubijen je na vojnoj paradi u Kairu 6. oktobra 1981. od vlastitih vojnika.

1972. Japan i Kina normalizovali diplomatske odnose.

1979. Predsjednik Ekvatorijalne Gvineje Francisco Macías Nguema zbačen sa vlasti u augustu 1979, a potom strijeljan pod optužbom da je kriv za genocid, izdaju, pronevjeru i sistematsko kršenje ljudskih prava.

1988. Mirovne snage UN-a za 40-godišnji rad dobile Nobelovu nagradu za mir.

1994. Ministri odbrane članica NATO-a na sastanku u Sevilli odlučili da NATO pojača vazdušne napade na položaje bosanskih Srba.

Osuđeni haški bjegunci

2000. Bivši kanadski premijer Pierre Trudeau umro u 80. godini. Premijer bio od 1968. do 1979. i od 1980. do 1984. Nakon prvog izbora za premijera pokrenuo je pravu “tridomaniju”, koja je političarima donijela status zvijezda.

2000. Visoki predstavnik za BiH Volfgang Petrič (Wolfgang Petritsch) nametnuo Zakon o jedinstvenom pasošu BiH.

2001. Savjet bezbjednosti UN-a usvojio je rezoluciju o borbi protiv terorizma i sprečavanju finansiranja terorista. Rezolucijom je predviđeno uvođenje sankcija svakoj zemlji koja ne bude poštovala antiterorističke mjere.

2003. Sud u Beogradu osudio je haške bjegunce Milana Lukića i Olivera Krsmanovića iz Višegrada, i Dragutina Dragičevića iz Srebrenice, na 20 godina, a Đorđa Ševića iz Rume na 15 godina zatvora za ubistvo 16 Bošnjaka iz mjesta Sjeverin oktobra 1992. godine.

NA VRH

Podijeli članak na