HISTORIJA

Na današnji dan: Rođen osnivač Microsofta Bil Gejts

U SAD-u stupio na snagu zakon o prohibiciji, kojim je zabranjena prodaja pića s više od pola procenta alkohola

A. Ka.

Osnivač Microsofta Bil Gejts

Foto: Ilustracija


Na današnji dan 1492. španski moreplovac italijanskog porijekla Kristofor Kolumbo na prvom putovanju preko Atlantika otkrio je Kubu i proglasio je posjedom Španije.

1746. Peruanski gradovi Lima i obližnji Kaljao razoreni su u zemljotresu koji je usmrtio najmanje 18.000 ljudi.

Rođen američki mikrobiolog

1914. Rođen američki mikrobiolog Jonas Edward Salk, koji je 1953. pronašao vakcinu protiv dječije paralize, epohalno otkriće koje je na minimum smanjilo opasnost od opake bolesti.

1918. Poslije raspada Austro-Ugarske u Prvom svjetskom ratu, u Pragu Nacionalni komitet proglasio da preuzima vlast i ubrzo je stvorena Čehoslovačka sa predsjednikom Tomašem Garigueom Masarykom.

1919. U SAD-u stupio na snagu zakon o prohibiciji, kojim je zabranjena prodaja pića s više od pola procenta alkohola.

1922. Oko 40.000 crnokošuljaša, pripadnika oružanih odreda Benita Mussolinija, krenulo je iz Napulja u Marš na Rim. Dva dana kasnije kralj Vittorio Emanuele Treći povjerio je Mussoliniju mandat za sastav vlade. Fašistički režim trajao je do jula 1943.

1940. Italijanske trupe napale Grčku iz Albanije, pošto je Grčka odbila ultimatum kojim je Italija tražila vojna uporišta na njenoj teritoriji. Uz pomoć Nijemaca, Grčka je okupirana u aprilu 1941.

1955. Rođen osnivač Microsofta Bil Gejts (Bill Gates).

1962. Okončana kubanska raketna kriza - sovjetski lider Nikita Sergejevič Hruščov saopštio je da je naredio povlačenje raketa s Kube, a predsjednik SAD-a John F. Kennedy da će obustaviti blokadu te zemlje.

1974. Šefovi arapskih država usvojili Deklaraciju kojom su zatražili stvaranje nezavisne palestinske države.

1992. U Genevi objavljen Vance-Owenov mirovni plan s prijedlogom ustavnog uređenja BiH. Ponuđenim dokumentom je bilo predviđeno da BiH ostane država u okviru postojećih granica, a bila bi podijeljena na sedam do deset provincija. Plan nije prihvaćen.

Održani lokalni izbori na Kosovu

1995. U požaru koji je izbio u metrou glavnog grada Azerbejdžana Bakuu poginulo najmanje 289, povrijeđeno 270 ljudi.

2000. Na Kosovu, u organizaciji UN-a, održani lokalni izbori, na kojima je pobijedio Demokratski savez Kosova Ibrahima Rugove.

2001. Predsjednik SAD-a George Bush formirao Grupu za praćenje inostranih terorista, kojom rukovodi javni tužilac John Ascroft, a zadatak grupe je bio da pronalazi i deportuje strane državljane koji ilegalno borave u SAD-u.

2002. Visoki diplomata SAD-a Laurence Foley ubijen u Amanu u Jordanu. Foley je u ambasadi SAD-a u Amanu vodio američku agenciju za međunarodnu pomoć i saradnju - USAID.

Umro pozorišni i filmski glumac Ljuba Tadić

2003. Tribunal u Haagu osudio bosanskog Srbina Predraga Banovića na osam godina zatvora zbog ratnih zločina u logoru Keraterm kod Prijedora 1992. godine.

2005. Umro pozorišni i filmski glumac Ljuba Tadić. Glumio je u više od 60 filmova i u mnogim radio i televizijskim dramama.

2013. Umro generalni direktor Radio-televizije Srbije i jedan od najpoznatijih srpskih novinara Aleksandar Tijanić.

2013. U 86. godini umro Tadeusz Mazowiecki, poljski političar. U svojstvu specijalnog izaslanika UN-a za ljudska prava za područje bivše SFRJ, podnio je ostavku na tu dužnost 1995. u znak protesta zbog genocida u Srebrenici.

NA VRH

Podijeli članak na