OSTVARENJE SNOVA

Asil je prva vozačica Formule 1 u Saudijskoj Arabiji

Asil je diplomirala dizajn enterijera na univerzitetu u Rijadu, a završila je i master studije

A. F.

Asil Al-Hamad

Foto: AGENCIJE


Ženama je u Saudijskoj Arabiji bilo zabranjeno da voze sve do 2018. ali to nije ugušilo strast lijepe Asil Al-Hamad prema automobilima.

Asil Al-Hamad je prva saudijska vozačica Formule 1., a njena strast prema automobilima i brzoj vožnji bila jača od svih zakona.

Asil je diplomirala dizajn enterijera na univerzitetu u Rijadu, a završila je i master studije. Davne 2009. godine osnovala je inženjering i dizajn kompaniju koja je izvela više od 40 velikih projekata.

Prva je žena u Saudijskoj Arabiji koja je kupila Ferrari. Nabavila ga je u inostranstvu i to u trenutku kad je ženama u njenoj zemlji bilo gotovo nemoguće da posjeduju svoj automobil. Počela je da se trka samostalno i pomogla je Saudijskoj Arabiji da dospije na mapu kao destinacija Gran pri događaja Formule 1.

Međunarodna automobilska federacija je izabrala baš nju da predstavlja žene iz Saudijske Arabije u motosportu, pa je postala prva žena članica tog borda.

 Njen put nije bio lak, ali to nije umanjilo njenu želju da se što više žena otisne u motosport. A uz ljubav prema brzini uporedo njeguje i ljubav prema dizajnu enterijera i arhitekturi.

Njena poruka za žene koje imaju velike planove je da idu korak po korak.

- Ako sagledaš cio svoj plan sa te distance i vidiš da će biti komplikovan, to će te poklopiti. Pravi male korake i nikada se ne fokusiraj na krajnji rezultat. Primijetit ćeš da ti se snovi ostvaruju dok naporno radiš i nikad ne gubi nadu. Vjerujem i da je život kao trka i da svako može postati šampion - objasnila je.

NA VRH

Podijeli članak na