ANKARA

Spektakularan video / Pogledajte performans iznad mosta Canakkale 1915 na Dardanelima

Ministarstvo odbrane Turske objavilo je videozapis performansa u kojem je učestvovalo šest aviona aerobatskog tima, a na njemu se može vidjeti kako avioni prelijeću most

E. T. / Anadolija

20.3.2022

Aerobatski tim turskih zračnih snaga Turk Yildizlari (Turske zvijezde) izveo je performans iznad mosta Canakkale 1915 na Dardanelima, tokom njegovog svečanog otvorenja održanog u petak, javlja Anadolu Agency (AA).


Šest aviona aerobatskog tima. Anadolija

Ministarstvo odbrane Turske objavilo je videozapis performansa u kojem je učestvovalo šest aviona aerobatskog tima, a na njemu se može vidjeti kako avioni polijeću s piste, a potom i momenat kada prelijeću most.

Videozapis sadrži i snimke iz pilotskih kabina, a u pozadini se čuje melodija poznate turske pjesme posvećene Canakkaleu.


Most Canakkale 1915 još jedan u nizu turskih megaprojekata. Anadolija

Most Canakkale 1915 još jedan u nizu turskih megaprojekata, koji je najduži most srednjeg raspona u svijetu, prvi na Dardanelima i ukupno četvrti most na turskim moreuzima koji povezuje Evropu i Aziju. Otvoren je na Dan sjećanja na šehide i 107. godišnjicu pomorske pobjede u Canakkaleu.


U glavnom kablu mosta utrošeno je ukupno 162.000 kilometara žice. Anadolija

Zbog impozantnog izgleda nazvan i “Ogrlicom Dardanela". Dužina visećeg mosta dostiže 4.608 metara. Zahvaljujući ovom mostu vrijeme putovanja između dva kontinenta će se smanjiti na šest minuta.

U glavnom kablu mosta utrošeno je ukupno 162.000 kilometara žice, što bi bilo dovoljno da se četiri puta omota oko planete Zemlje. Također, u izgradnju mosta je utrošeno 227.000 kubnih metara betona čime bi se, na primjer, mogao izgraditi kvart sa 25.000 stanovnika, s ukupno 5.900 stanova od po 100 kvadrata.


Dužina visećeg mosta dostiže 4.608 metara. Anadolija

Most je projektovan tako da udaljenost između njegovih stopa iznosi 2.023 metra, što simbolizira godinu kada Turkiye obilježava jubilarnu stotu godišnjicu osnivanja Republike. Također, njegove čelične kule od 318 metara simbolizuju 18. mart 1915. godine, kada je izvojevana pomorska pobjeda u Canakkaleu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.