BERBA IZ 2016.

Spreman prvi šampanjac za svemir

Bestežinsko stanje u svemiru je izazov, prije svega zbog nedostatka gravitacije, jer to otežava u velikoj mjeri bezbjedno služenje pića

Prvi šampanjac spreman za svemirske uslove. AGENCIJE

A. F.

5.10.2022

Kompanija G.H. Mumm ima spreman prvi šampanjac za svemir. U saradnji sa svemirskom kompanijom Axiom Space napravljen je prvi šampanjac spreman za svemirske uslove.

Bestežinsko stanje u svemiru je izazov, prije svega zbog nedostatka gravitacije, jer to otežava u velikoj mjeri bezbjedno služenje pića. Prvo izdanje svemirskog šampanjca predstavljeno je javnosti prije četiri godine, a tek ove je ambalaža uspjela da zadovolji sve stroge standarde.

Mumm Cordon Rouge Stellar ima lijepu stilizovanu bocu zapremine 375ml. Boca je napravljena od debelog stakla, ali je zaštićena omotačem od aluminijuma. Najinivativniji dio boce se odnosi na specijalan čep koji omogućava bezbjedno uživanje turistima u vinu na boravku u svemiru. Vino koje se pakuje je pravljeno od grožđa iz berbe 2016. 

Ovo nije prvi sučaj da se eksperimentiše sa vinom i uslovima van planete Zemlje. Vina iz vinarije Château Petrus provela su 14 mjeseci u zemljinoj orbiti na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Prva boca otvorena za degustiranje u Bordou je dio novog istraživačkog projekta koji bi trebalo da otkrije nove načine uzgoja biljaka.

Dvanaest boca vina Petrus 2.000 vratilo se na zemlju sa neverovatnog putovanja teretnim brodom SpaceX "Dragon" dugog 300.000.000 kilometara, nakon čega je vino detaljno analizirano. Ova svemirska avantura je dio istraživačkog projekta koji je vodio Space Cargo Unlimited, a u čitavu akciju je također uključen i vinski institut Univerziteta u Bordou.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.