RECEPTI

Bajramski ručak: Ideje i savjeti za pripremu tradicionalne sofre

Ilustracija

Avaz.ba

20.8.2018

Svake godine, pred blagdane, žene se susreću sa istim problemima - nedostatak vremena da završe sve pripreme koje su potrebne. Ove godine, pred Kurban-bajram, s ciljem da barem jednim dijelom olakšamo tu pripremu, izdvojili smo nekoliko ideja za jelovnik bajramskog ručka.

Arapska supa s lećom

Sastojci: 400 g žute leće, 1 glavica luka, 1 česno bijelog luka, malo maslinovog ulja, 30 g maslaca, 1,5 l pileće supe, 1 kašika kumina u prahu, 1 kašika kurkume, so, svježe mljeveni biber.

Priprema:

1. Oguliti i isjeckati crveni i bijeli luk.

2. Zagrijati ulje i maslac u šerpi pa na masnoći ispržiti crni i bijeli luk.

3. Dodati kurkumu i kumin i kuhati minutu. Potom umiješati leću i supu.

4. Poklopiti šerpu pa jelo kuhati 45 minuta.

5. Promiješati supu ručnim blenderom pa ponovo vratiti na ringlu desetak minuta.

6. Supu pred posluživanje začiniti sokom od limete, solju i biberom.


Burek sa sjeckanim mesom

Sastojci: 800 g teletine bez kosti, 2 glavice luka, 2 krompira, brašno, po potrebi so, biber, ulje.

Preliv: Komadić maslaca i voda.

Priprema:

1. Meso isjeći na sitnije kockice. Tako uraditi i s lukom i krompirom. Sve pomiješati, dodati so, malo više bibera i fil za burek je spreman.

2. U brašno staviti so, malo ulja i zamijesiti tijesto za pitu. Oblikovati dvije loptice, pouljiti ih, prekriti kuhinjskom salvetom i ostaviti 15 minuta. Potom jufke razviti oklagijom na malo veće krugove, ponovo ih premazati uljem i ostaviti 15 minuta.

3. Potom svaku jufku rukama razvući preko cijelog stola, preliti uljem, posuti pripremljenim filom, urolati uz pomoć stolnjaka i premjestiti u uljem premazanu tepsiju. Pitu preliti uljem i peći u zagrijanoj rerni skoro sat, vodeći računa da burek dobije lijepu boju, ali da ne izgori.

4. Pred kraj pečenja u tavi istopiti maslac s vodom pa smjesom preliti pitu i vratiti je u rerenu na pet minuta. Pečeni burek izvaditi iz rerne, prekriti salvetom i sačekati desetak minuta da se ohladi. Servirati uz rashlađeno kiselo mlijeko.


Sarajevska baklava

Sastojci: 1 kg brašna za jufke, 60 dkg oraha jezgre, nišesta za posipanje jufki (ili oštra nula), maslo za začinjavanje.

Tirit: do 1 kg brašna, 3 jaja, 25 dkg masla.

Agda: 2 kg šećera, 1,1/4 litara vode, limunov sok.

Priprema:

1. Brašno, jaja i maslo umijesiti tako da dobijete tvrdo tijesto. Tijesto “protjerati” kroz đevđir pa ćete dobiti sitne mrvice koje ćete prosušiti. Dakle, tirit se ne prži nego suši.

2. Razviti tanke jufke. Orahe isjeckati ili samljeti.

3. Tepsiju premazati maslom, pa je prekriti sa pet jufki, ali svaku preliti maslom. Na jufke nanijeti tanak sloj tirita. Na tirit ponovo staviti pet maslom premazanih jufki. Po jufkama staviti orahe, a preko njih novi sloj jufki. Tako raditi dok ne potrošite namirnice, stavljajući na jufke naizmjenično tirit i orahe.

4. Baklavu prekriti jufkom, izrezati na dilume, začiniti maslom i peći na srednje jakoj temperaturi.

5. Od 2 kg šećera i 1,1/4 litara vode kuhati agdu desetak minuta pa dodati limunov sok. Kada je baklava pečena, još toplu zaliti je agdom. Ostaviti je da prenoći pa poslužiti.


Bosanski lonac

Sastojci: 300 g junetine bez kosti, 300 g teletine bez kosti, povrće u kom omjeru želite, a možete staviti kupus, kelj, mrkvu, karfiol, crveni luk, bijeli luk, krompir, celer, paradajz te peršun, vegeta, so, crvena začinska paprika, masnoća,

1 dl soka od paradajza.

Priprema:

1. Očistiti povrće i narezati - krompir na kockice, kupus i kelj na kriške, mrkvu i ostalo povrće na prutiće.

2. U loncu na masnoći dinstati crveni luk pa mu potom dodati meso i nastaviti dinstati da porumeni. Dinstano meso istresti na tanjir.

3. U dublju posudu (bilo bi izvrsno da je glinena) staviti polovinu dinstanog mesa i pola količine povrća. Potom dodati drugu polovinu mesa i povrća. Voditi računa da na vrhu budu kriške kupusa. Jelo podliti vodom, posoliti, dodati vegetu, biber i 1 dl soka od paradajza. Pokriti pergament-papirom i dobro povezati kuhinjskim koncem.

4. Potom posudu staviti na ringlu i na laganoj vatri kuhati najmanje tri sata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.