SAVJETI

Namirnice kojima niske temperature ne prijaju

Neke namirnice možemo bez brige ostaviti u kuhinji, ne na hladno, a one će tako čak biti i ukusnije

Šta ne trebamo držati u frižideru. Ilustracija

Z. K.

4.12.2021

Mnogi misle da sve namirnice treba stavljati u frižider kako bi duže trajale, ali nije tako. Mnoge namirnica koje kupujemo možemo bez brige ostaviti u kuhinji, ne na hladno, a one će tako čak biti i ukusnije.


Gube okus

Frižideri jesu najbolji čuvari za jaja ili mlijeko, ali su nepotrebni za skladištenje svih vrsta namirnica. Neke čak nije preporučljivo ostavljati u frižideru, jer na hladnom gube svoja svojstva. Bolje ih je držati na sobnoj temperaturi ili u ostavi, kako ne bi promijenile okus i kako bi duže ostale svježe.

Među namirnicama koje nikako ne treba odlagati u frižider je paradajz. Ove sočne plodove najbolje je držati na sobnoj temperaturi, jer hlađenje ispod 12 stepeni ugrožava im okus i teksturu.

Slani namazi, poput maslaca od kikirikija, mogu stajati na polici i nekoliko mjeseci. Utvrđeno je da visoki udio soli u namazu sprečava pojavu buđi, a so djeluje kao konzervans.

Ni kečap ne morate držati u frižideru, osim ako ga ne volite jesti hladnog. Bogat je natrijem i može stajati na polici oko mjesec dana. Slično je i s većinom drugih začinskih sosova.

Nasuprot onome što mnogi misle, bosiljak se ne čuva na niskoj temperaturi, jer tako gubi aromu, pa čak i upija druge mirise iz frižidera. Najbolje je čuvati ga u zatvorenoj posudi, na suhom mjestu.


Suho i tamno

Iako se većina nas voli osvježiti hladnom lubenicom, stručnjaci ne preporučuju da cijeli plod stavljamo u frižider, jer tako se gubi nivo antioksidanasa. To, naravno, ne važi za kriške lubenice, koje se moraju čuvati na niskoj temperaturi.

I sve vrste krompira najbolje je čuvati na suhom, tamnom mjestu. Ali, ovo pravilo ne važi za već kuhani krompir, koji morate odložiti u frižider.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.