RADNIČKO JELO

Zbog čega je običaj da se za Praznik rada jede grah

Grah su najviše konzumirali siromašni pa je tako nazvan "sirotinjskom" hranom

Tradicija je da se za 1. maj jede grah iz kazana. Printscreen

H. J. I.

1.5.2023

Danas se obilježava Međunarodni praznik rada, čiji je cilj ukazati na poteškoće s kojima se radnici suočavaju. Običaj je da se za Prvi maj, uz nezaobilazno meso sa roštilja ili ražnja jede i grah iz kazana. Znate li zašto je to tako? 

Objašnjenje je jednostavno - grah je oduvijek bio radničko jelo.

"Sirotinjska hrana"

Grah su najviše konzumirali siromašni pa je tako nazvan "sirotinjskom" hranom. U Sjedinjenim Američkim Državama se tokom Velike depresije poticala konzumacija graha zato što je bogat bjelačevinama i predstavlja odličnu zamjenu za meso.

Energetska vrijednost 100 grama graha je 333 kalorije, od čega je 60 posto ugljikohidrata. Radnici su nakon jedne porcije bili spremni za težak i dugotrajan rad.

U Evropu stigao u 16. vijeku

Grah je stigao u Evropu u 16. vijeku. Đanbatista Barpo je u knjizi "Poslastice poljoprivrede i sela" naveo da je ova namirnica naročito zdrava za bubrege i slezenu. Grah je bio popularan i na dvoru.

Kada se Katarina de Mediči udala za Anrija II, sa sobom je povela nekoliko kuvara te je u francusku kuhinju "uvela" grah.

Bivši američki predsjednik Julisiz Simpson Grant je zahtijevao da se na njegovoj inauguraciji 1868. godine služi njegovo omiljeno jelo - zapečeni grah.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.