STRUČNJACI SAVJETUJU

Ako ste jeli lubenicu, ne posežite za vodom: Evo kako to može utjecati na probavni sistem

Veća je šansa da će se mikrobi proširiti po digestivnom traktu

Lubenica se uglavnom sastoji od vode, šećera i vlakana. Facebook

E. Ag.

19.8.2023

Voda je neophodna za pravilno funkcioniranje cjelokupnog organizma, pa ljekari savjetuju da pijete vodu kada god osjetite žeđ da biste spriječili dehidrataciju.

Međutim, ako se napijete vode nakon konzumiranja određenih namirnica, kao što je lubenica, to može dovesti do problema s varenjem.

Šire se mikrobi 

Pijenje vode nakon jedenja lubenice može utjecati i na vaš gastrointestinalni trakt.

Lubenica se uglavnom sastoji od vode, šećera i vlakana. Mikrobima ili bakterijama su potrebni voda i šećer za rast i širenje, kažu zdravstveni stručnjaci. Ako pijete vodu nakon što jedete lubenicu, veća je šansa da će se mikrobi proširiti po vašem digestivnom traktu, prenosi "Indiatimes".

Također može da poremetiti pH nivo vašeg probavnog sistema.

Konzumiranje previše tečnosti nakon što ste jeli lubenicu može da dovede do dijareje, nadimanja ili povraćanja. Najbolje je izbjegavati vodu odmah nakon voćnog obroka da biste spriječili ova stanja, prenosi N1 Zagreb.

Sat nakon konzumiranja voća

Važno je napomenuti da voda za piće nakon jedenja lubenice možda neće smetati svima. Ako se razbolite, to i dalje može da bude znak da imate slab sistem za varenje.

Iako ne postoji pravi naučni dokaz, bolje je izbjegavati vodu neko vrijeme nakon jedenja lubenice. Zdravstveni stručnjaci preporučuju da vodu treba piti otprilike sat nakon konzumiranja voća, posebno onih a visokim sadržajem vode, poput lubenice, dinje, narandže, jagoda, ali i krastavca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.