JEDNU VEĆINA RADI

Ove dvije navike nakon jela uzrokuju loše zdravlje crijeva i gojenje

Iako smo svjesni grešaka koje pravimo, nismo uvijek spremni da ih se odreknemo

Velika je greška i popiti mnogo vode usred ili odmah nakon jela. Facebook

E. Ag.

14.9.2023

Često imamo navike koje nisu dobre, ali ih se svejedno ne odričemo. Kao i u svemu, tako i tokom jela pravimo određene greške.

Prvi korak ka poboljšanju jeste uočiti i osvijestiti problem. Ako smo svjesni grešaka koje pravimo, nismo uvijek spremni da ih se odreknemo.

Zdrave navike su sve češće tema danas, a ono što na početku možemo da uradimo, to je da izbacimo ono loše što radimo tokom jela.

Jedna od najčešćih grešaka koju pravi većina ljudi odnosi se na bavljenje tjelesnom aktivnošću neposredno nakon jela, što, kako kažu stručnjaci, može poremetiti probavni proces. To je zato što naše tijelo usmjerava protok krvi u mišiće koje koristimo tokom tih fizičkih aktivnosti, odvodeći ga dalje od probavnih organa. Ovo preusmjeravanje protoka krvi potencijalno može dovesti do nelagode u želucu, grčeva i usporene probave, prenosi b92.

Isto tako, velika je greška i popiti mnogo vode usred ili odmah nakon jela. Održavanje adekvatne hidratacije nedvosmisleno je ključno za cjelokupno zdravlje, ali još je važnije uspostaviti ravnotežu kada je u pitanju konzumacija vode tokom ili neposredno nakon obroka. Dijetetičari upozoravaju kako pijenje prekomjernih količina vode odmah nakon jela može potencijalno imati negativne učinke na proces probave razrjeđivanjem želučane kiseline, koja igra ključnu ulogu u razgradnji hrane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.