PROVEDENA ISPITIVANJA

Ovaj začin je najefikasniji u snižavanju holesterola

Proučava se zbog zdravstvenih i medicinskih prednosti

Određene vrste cimeta imaju kumarin, jedinjenje koje može utjecati negativno na jetru ako se uzima u velikim dozama. Facebook

E. Ag.

22.1.2024

Začini su veoma poželjni u kuhinji, jer će svakoj hrani dati posebnu notu.

Također su poznati po svojim nutritivnim svojstvima, a stoljećima se proučavaju zbog zdravstvenih i medicinskih prednosti.

Cimet pomaže u smanjenju šećera

Korištenje začina u jelima smanjuje upotrebu soli i masti, što je veoma korisno za mnoga zdravstvena stanja, posebno za one osobe koje imaju problema s povišenim holesterolom.

Nema te hrane ili začina koji mogu da izliječe visok holesterol, ali postoji mogućnost da će neke namirnice značajno utjecati na njegovo snižavanje, kažu nutricionisti. U tome se posebno istakao cimet. Stručnjaci objašnjavaju da je visok holesterol povezan s visokim nivoom glukoze, a pokazalo se da cimet pomaže u smanjenju šećera, piše B92.

- Ako imate problema s holesterolom, preporučujem da u svoju ishranu uključite začine poput cimeta, kajenskog bibera, bijelog luka, đumbira i kurkume - savjetuje dijetetičar Džordan Hil, a piše Jahu lajf.

Istraživanja mu idu u korist

Cimet je posljednjih godina proučavan zbog svojih korisnih efekata na organizam - od snižavanja šećera i holesterola u krvi do smanjenja upale.

Istraživači su radili na 15 kontrolnih ispitivanja u kojima su učesnici uzimali cimet u prahu ili ekstrakt u dozama od 1 do 6 grama. Bilo je uključeno više od hiljadu učesnika s dijabetesom tipa 2 i zaključeno je da su imali smanjene nivoe holesterola i triglicerida.

Cimet i lijekovi

Ukoliko uzimamo lijekove za kontrolu visokog holesterola ili lijekove za snižavanje glukoze, neophodno je razgovarati s ljekarom ako imate namjeru da koristite suplemente s cimetom. Što se tiče dodavanja u jelo, to može da bude korisno, ali dijetetičari napominju da tu ne pretjerujemo i da je maksimalna dnevna doza jedna kašičica. Određene vrste cimeta imaju kumarin, jedinjenje koje može utjecati negativno na jetru ako se uzima u velikim dozama.

- Mogućnosti su beskrajne kada je u pitanju upotreba začina. Dodajte ga u marinade, supe, gulaše, stavite ga u kafu, u tijesto za palačinke, pospite svoj musli ovim začinom - savjetuje Hil.

Ostala hrana koja utječe na snižavanje holesterola

Kvalitet ishrane je važan za snižavanje holesterola. Jedenje širokog spektra povrća, mahunarki, orašastih plodova, sjemenki, voća, povećava unos vlakana, što je ključno za snižavanje holesterola.

- Izaberite proteine koji sadrže malo zasićenih masti. Birajte piletinu, puretinu, ribu i biljne proteine kao što je tofu - kaže Hil. Dijetetičari preporučuju da umjereno konzumiramo crveno meso, sir, da izbacimo alkohol i uključimo redovno vježbanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.