A MNOGI TO RADE

Zašto mlijeko ne treba držati u vratima frižidera

Redoslijed slaganja hrane u frižider je veoma važan kako bi se očuvao njen kvalitet

Nije svejedno kako hranu stavljate u frižider. Facebook

E. Ag.

8.2.2024

Većina ljudi misli da će stavljanjem hrane u frižider sačuvati njen kvalitet i rok trajanja. Također, mnogi se vode ustaljenim navikama pa, primjera radi, voće i povrće stavljaju u fioke frižidera, a mliječne proizvode u vrata frižidera.

Međutim, nije svejedno kako hranu stavljate u frižider. Također, neki od principa kojih se pridržavate kada odlažete hranu jednostavno nisu tačni.

Kvalitet hrane

Ešli Ardejl, članica organizacije Choice koja se bavi zaštitom potrošača, kaže da je redoslijed slaganja hrane veoma važan kako bi se očuvao njen kvalitet, piše Alo.rs.

- Različite namirnice zahtijevaju i različito održavanje temperature, pa bi ih bilo dobro složiti prema određenom planu, a tako ćete ih i lakše pronaći ako ih ima puno - kaže ona.

Preporučuje zamrzavanje mesa i mesnih proizvoda u zamrzivaču, što vjerovatno i radite. Međutim, ako ga nemate, onda ga stavite na najvišu policu, skroz iza, na kraj police, gdje je najhladnije.

Voće i povrće treba držati u fioci koja se obično nalazi na dnu frižidera. Paradajz je izuzetak i nikako ga ne treba držati u frižideru, već u korpi s voćem koja je na sobnoj temperaturi jer je paradajz namirnica koja se brzo kvari.

Gubi svježinu

Većina vas mlijeko drži u vratima frižidera, ali Ešli preporučuje da ga stavite na neku od polica, jer temperatura u vratima nije dovoljno niska pa mliječni proizvodi neće tako dugo trajati i izgubit će svježinu.

Što se tiče jaja, koja uvijek držite u frižideru, Ešli kaže da ih je bolje držati u originalnim kutijama nego u pregradama frižidera.

- Kutije su sigurne, nemaju miris po drugoj hrani i na njima se uvijek vidi rok trajanja. Pravilno skladištena jaja mogu trajati i do mjesec - otkrila je Ešli.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.