PERSONALIZIRAJTE POTREBE

Dijeta koja izaziva zatvor: Kako proteini utječu na organizam

Uravnoteženje obroka s hranom bogatom vlaknima i proteinima, odabir biljnih izvora proteina i povećanje unosa tekućine mogu pomoći u ublažavanju

Potražite pomoć ako zatvor prate drugi simptomi. Facebook

Dž. R.

22.5.2024

Kada odlučite da skidate kilograme, bitno je da izaberete pristup koji odgovara vašem organizmu. Dijeta je jedan način, a one koje stavljaju naglasak na visoku količinu proteina i nizak unos ugljikohidrata su jako popularne, međutim, jedna od nuspojava takvih dijeta je zatvor.

Pretjerana konzumacija

Iako sami proteini ne uzrokuju izravno zatvor, izvori proteina životinjskog podrijetla poput piletine i ribe nemaju vlakana, što može rezultirati zatvorom i nadutošću ako se pretjerano konzumiraju.

Nedostatak vlakana u hrani s visokim udjelom bjelančevina poput mesa, peradi i ribe može pridonijeti zatvoru, pogotovo ako te namirnice dominiraju u prehrani.

Iako izvori životinjskih bjelančevina sadrže nešto vlage, to možda neće biti dovoljno za sprječavanje zatvora.

Dodaci poput proteinskog praha, koji se obično dobivaju iz biljnih izvora poput konoplje ili soje, mogu, ali ne moraju sadržavati vlakna. Bitno je provjeriti njihov sadržaj na naljepnicama jer neki proteinski prahovi mogu sadržavati puno kalorija i šećera.

Spriječite zatvor

Zatvor, koji karakterizira manje od tri pražnjenja crijeva sedmično, može se pojaviti kada u prehrani nema dovoljno vlakana i tekućine, posebno ako hrana bogata proteinima zamjenjuje opcije bogate vlaknima poput povrća i mahunarki.

Uravnoteženje obroka s hranom bogatom vlaknima i proteinima, odabir biljnih izvora proteina i povećanje unosa tekućine mogu pomoći u ublažavanju zatvora dok slijedite dijetu bogatu proteinima. Redovna fizička aktivnost također može pomoći pražnjenju crijeva.

Količina proteina

Na količinu proteina koja vam je potrebna svaki dan utječe nekoliko faktora: spol, stanje trudnoće ili dojenja, dob, težina i razina aktivnosti.

Trenutne smjernice za preporučeni dnevni unos (RDA) proteina su 0,36 g po 0,5 kg tjelesne težine. RDA predstavlja minimalnu količinu proteina koju biste trebali jesti dnevno. Ovo možda neće biti dovoljno za vrlo aktivne osobe ili žene koje doje.

Preporučuje se konsultirati prehrambene smjernice ili koristiti alate poput USDA kalkulatora za određivanje personaliziranih potreba za proteinima.

Potražite liječničku pomoć ako je zatvor popraćen teškim simptomima kao što su bolovi u trbuhu, temperatura ili produženo trajanje uprkos liječenju bez recepta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.