LIJEKOVI

Sa glutenom – manje dijabetesa

Ukoliko osoba ne boluje od celijaklije i nije alergična na gluten, nema razloga da ne konzumira hranu koja ga sadrži

Avaz.ba

29.11.2017

Američka udruga kardiologa je objavila rezultate istraživanja po kojima je izbacivanje glutena iz prehrane povezano s povećanom učestalošću dijabetesa tipa 2. Studija je provedena u tridesetgodišnjem razdoblju na 200000 osoba.

Ukoliko osoba ne boluje od celijaklije i ukoliko joj nije dijagnosticirana alergija na gluten, nema razloga da ne konzumira hranu koja ga sadrži. Naime, dosad nijedna studija nije dokazala stvarnu opasnost ovog proteina prisutnog u pšenici, raži i ječmu.

Sumnju na celijakiju s 80 posto tačnosti otklanja krvni test antitijela na gluten ili utvrđivanje genetske predispozicije, a za tačnu dijagnozu je nužna biopsija sluznice tankog crijeva.

Znanstvenici s Harvarda su, objedinivši rezultate tri studije u kojima je tokom 30 godina sudjelovalo 200 000 ljudi, ustanovili da nema štetnog učinka na zdravlje kod osoba koje konzumiraju namirnice s glutenom, a nisu im dijagnosticirane ni celijaklija ni alergija na tu proteinsku komponentu.

Po rezultatima što ih je objavila Američka udruga kardiologa, kod osoba koje su redovito konzumirale gluten - prosječno dnevno od 5,8 do 7,1 grama - evidentirana je manja opasnost od razvoja dijabetesa tipa 2. Među najčešće konzumiranim namirnicama navedeni su kruh, pizza, tjestenina i peciva.

Nasuprot tome, znanstvenici su konstatirali da su osobe koje su favorizirale proizvode bez glutena pritom konzumirale i manje vlaknaste hrane.

Nutricionisti upozoravaju i na vrlo visok glikemijski indeks hrane bez glutena, koja je siromašna vlaknima, vitaminima i mineralnima. Upozoravaju i da takva hrana može sadržavati brojne toksične aditive.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.