OBJAVILA FDA

Odobren prvi lijek za postporođajnu depresiju

To bi moglo promijeniti pravac u liječenju postporođajne depresije (PPD) i drugih depresivnih poremećaja

Stanje za koje podaci pokazuju da pogađa jednu od sedam žena u SAD. Facebook

E. Ag.

6.8.2023

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je „zurzuvae“, prvi lijek za liječenje postporođajne depresije, stanja za koje podaci pokazuju da pogađa jednu od sedam žena u SAD, prenosi „USA today“.

Stručnjaci navode da bi zuranolon, pod brendom „zurzuvae“, mogao da promijeni pravac u liječenju postporođajne depresije (PPD) i drugih depresivnih poremećaja nakon što su klinička ispitivanja pokazala da je 14-dnevna pilula počela da ublažava simptome za nekoliko dana.

Remeti vezu majke i djeteta

- Postporođajna depresija je ozbiljna i potencijalno opasna po život, stanje u kojem žene doživljavaju tugu, krivicu, bezvrijednost, a u težim slučajevima, opterećene su mislima da će povrijediti sebe ili svoje dijete. Pošto postporođajna depresija može poremetiti vezu majke i djeteta, ona također može da ima posljedice po fizički i emocionalni razvoj djeteta - rekla je direktorica Odjela za psihijatriju u Centru za procjenu i istraživanje lijekova FDA Tifani Farkione.

PPD je velika depresivna epizoda koja se obično javlja nakon porođaja, ali može početi i u kasnijim fazama trudnoće.

Stručnjaci potiču istraživače da prikupe više dugoročnih podataka o zuranolonu - pošto ispitivanje nije pratilo učesnike u posljednjih 45 dana - i nadaju se da će njegovo nedavno odobrenje baciti svjetlo na druge pokretače postporođajne depresije, kao što je nedostatak socijalne podrške, prenosi RTS.

Veća osjetljivost mozga na stres

Zuranolon je neuroaktivni antidepresiv na bazi steroida. Neuroaktivni steroidi su molekuli koji se prirodno javljaju u tijelu i važni za upravljanje stresom u mozgu, rekla je dr. Kristina Deligijanidis, profesorica na Institutu za nauku o ponašanju na Institutu za medicinska istraživanja Feinstein u Njujorku.

Istraživači su sugerisali da pacijenti koji pate od postporođajne depresije mogu da imaju veću osjetljivost mozga na stres tokom hormonskih promjena jer ovi molekuli ne funkcionišu kako treba.

- Iako se još ne zna tačno na koji način zuranolon postiže brze antidepresivne efekte, istraživanja sugerišu da prirodni neuroaktivni steroidi rade na podršci zdravlju mozga brzim smanjenjem stresa i obnavljanjem zdravog funkcionisanja mozga - rekla je Deligijanidis.

PPD je velika depresivna epizoda koja se obično javlja nakon porođaja, ali može početi i u kasnijim fazama trudnoće. Facebook


Kombinacija terapije i lijekova

Među 196 pacijenata koji su završili 45-dnevno kliničko ispitivanje, rezultati objavljeni prošle sedmice u "American Journal of Psychiatry“ pokazali su da su žene koje su uzimale zuranolon vidjele "statistički značajna poboljšanja" do 15. dana.

Najčešći prijavljeni neželjeni efekti uključivali su pospanost, vrtoglavicu i sedaciju. Ali nijedan učesnik nije iskusio simptome povlačenja, povećane samoubilačke ideje ili ponašanja povezana s drugim uobičajenim antidepresivima.

Žene sa postporođajnom depresijom se obično liječe kombinacijom terapije i lijekova. Najpropisivaniji lijek je vrsta antidepresiva koji se naziva selektivni inhibitori preuzimanja serotonina, koji olakšavaju simptome depresije povećanjem nivoa serotonina, koji je jedan od hemijskih glasnika koji prenose signale između moždanih nervnih ćelija.Međutim, ovim lijekovima može biti potrebno 12 sedmica da počnu djelovati.

- Sa zuranolonom, način na koji ljekari tretiraju postporođaj će "nužno biti drugačiji - rekla je autorica studije.

Prema Nacionalnom institutu za mentalno zdravlje, postpartalna depresija se javlja kod oko 15 posto američkih žena, pri čemu su neko od najčešćih uzroka ovog stanja genetika, fizičke promjene i emocionalni problemi.

Istraživanje je pokazalo da su društvene determinante zdravlja i drugi stresni faktori također povezani sa povećanim rizikom od postporođajne depresije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.