SAVJETI

Trikovi kako da uredite baštu

Uklonite zimsku zaštitu sa biljaka

Površine očistite od opalog lišća i grančica. Agncije

Avaz.ba

28.4.2020

Pripreme za novu cvijetnu sezonu uveliko su u toku, pa ukoliko imate baštu koristite svaki lijep dan da biste je doveli u red, kako bi i ove godine bila mirisna i šarolika. Za početak, uklonite zimsku zaštitu sa biljaka.

Zatim, ako to niste uradili u prethodnom mjesecu, krajnje je vrijeme da cvjetne gredice i ostale površine očistite od opalog lišća i grančica. Uklonite precvjetale cvjetove lala, narcisa i ostalog lukovičastog cvijeća. Listove ne uklanjajte. Sačekajte da se nadzemni dio prirodno osuši, da bi lukovice sakupile dovoljno energije i cvjetale sljedeće proljetne sezone.


Oformljen travnjak "nahranite" mineralnim đubrivom. Agencije

Travnjak

Ukoliko do sada niste popunili prazna mjesta nastala tokom zime, sada je vrijeme da ih podsijete, ili popunite busenjem. Zasijano mjesto dobro utabajte i zalijte. Oformljen travnjak "nahranite" mineralnim đubrivom za travu. Ako je zemlja umjereno vlažna, iskoristite trenutak da obavite prozračivanje (vertikulaciju). Na ovaj način poboljšat ćete propusnost tla za vodu i hranljive materije.  

Prozračivanje travnjaka možete da obavite pomoću specijalnih grabulja ili mašinom za vertikulaciju. Najpovoljnije vrijeme za sjetvu trave su proljetni mjeseci. Sijanje sjemena trave se obavlja ručno ili mašinski, u već pripremljeno zemljište. Nakon sjetve, sjeme ugrabuljajte u zemlju i povaljajte valjkom. Povaljani teren zalijte. Za sjetvu koristite odgovarajuće kvalitetno sjeme.


Orezivanje se obavlja zbog reguliranja rasta biljaka. Agencije

Orezivanje ukrasnog drveća i žbunja

Orezivanje se obavlja zbog reguliranja rasta biljaka, poboljšanja kvaliteta cvjetova i plodova i uklanjanja oštećenog (zaraženog) ili suhog granja. Pravilo je da orezujete samo kada je to neophodno. Ali, treba razlikovati orezivanje sadnica prilikom sadnje od onog radi daljeg njegovanja biljke. U prvom slučaju se održava ravnoteža između žila i krune što su slabije žile treba jače orezivati krunu. Kasnije orezivanje se obavlja da bi kruna sačuvala oblik. U tom slučaju dovoljno je odsjeći sitne i ozlijeđene grančice sadnica. Krunu jačih sadnica skratite za trećinu. 

Žbunovi na kojima se obrazuju cvjetni pupoljci na prošlogodišnjim granama, a cvjetaju u proljeće ili početkom leta (jorgovan, berberis, magnolija, ukrasna trešnja, forzicija, japanska dunja, kineski jasmin...), orezuju se odmah poslije precvjetavanja. Žbunovi koji cvjetaju u toku ljeta i jeseni, kod kojih se cvjetni pupoljci obrazuju na mladim granama u proljeće (hortenzije, ruže, budleja...). orezuju se tokom kasne jeseni ili ranog proljeća.

Pri orezivanju morate da pazite da prjeseci budu glatki. Rez ne smije biti predugačak niti daleko od pupoljka, ali ni suviše blizu njega.


Vrh skratite za 30 centimetara od željene visine. Agencije

Živa ograda

U zavisnosti od vremena orezivanje se obavlja sredinom ili krajem mjeseca. Ukoliko je živa ograda ogoljena i rijeđa, drastično je orežite da biste joj vratili stari izgled. Vrh skratite za 30 centimetara od željene visine, kao i jednu bočnu stranu. Kada se jedna orezana strana obnovi orežite drugu. Poslije orezivanja živu ogradu prihranite i zalijte. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.