BRINITE O SEBI

Bršljan i maslačak borci protiv celulita

Najčešće se nalazi u predjelu bedara, stražnjice, nadlaktice i stomaka, a može uzrokovati ozbiljne poremećaje u cirkulaciji

Jedini način da se trajno riješite celulita je promjena životnih navika. Ilustracija

Zdravlje u kući

10.6.2020

Celulit nastaje zbog viška masnoće, poremećaja u crikulaciji i izmjeni tvari i zadržavanja vode u tkivima, a najčešće se nalazi u predjelu bedara, stražnjice, nadlaktice i stomaka. To nije samo estetski problem, a odlaganjem njegovog rješavanja može doći do ozbiljnih poremećaja u cirkulaciji. 

Brojne metode

O celulitu danas znamo mnogo, ali se i pored svega veliki broj žena, ali i muškaraca protiv njega neuspješno bori. Kako biste tome napokon stali na kraj, u svakodnevnu rutinu uključite što više metoda protiv celulita, ali morate znati da je jedini način da se trajno riješite celulita promjena životnih navika. 

U prodaji je veliki broj preparata u borbi protiv celulita, a svakom se nalaze biljke koje pomaže u rješavanju tog problema - maslačak, bršljan, kopriva, morske alge... 

Iako je bršljan poznat kao biljka koja pomaže pri iskašljavanju, sve više se koristi i u saniranju celulita. Kao aktivnu supstancu sadrži hederasaponine koji djeluju povoljno na vene, inhibiraju enzime elastazu i hijalurinidazu, čime se omogućava stvaranje elastina koji pospješuje bolju izgradnju potkožnog tkiva. 

U prodaji je veliki broj preparata u borbi protiv celulita. Ilustracija

Hederin je odgovoran za zaštitu krvnih sudova i smanjenje njihove propusnosti. Pomaže apsorpciju celulitnih edema koji se javljaju u početnim fazama razvoja celulita.To je vrlo važno svojstvo kod tretiranja celulita. Preparati na bazi bršljana naučno su dokazani, a pogodni su za osobe koje imaju problema s venama.

Maslačak se koristi za pomoć kod mršavljenja i detoksikacije organizma, a zbog svog diuretskog djelovanja čest je sastojak mješavine čajeva za mršavljenje. Potiče mokrenje i rad bubrega. 

Korijen i listovi koprive neizostavan su sastojak čajeva za mršavljenje, čišćenje organizma i pojačavanje cirkulacije. Tako se izlučuje višak tečnosti iz organizma koja se nalazi u masnima naslagama – celulitu.

Čajne mješavine

Cvjetovi zove su diuretici i imunostimulatori. Odlični su u čajnim mješavinama koje pomažu u detoksikaciji i mršavljenju, ali na taj način, uz to što gubimo kilograme, čuvamo i jačamo imunitet. Kroz pojačano znojenje dodatno čisti organizam. 

Plodovi borovice pojačavaju cirkulaciju, a eterično ulje ploda borovice čest je sastojak ulja i krema za masažu protiv celulita. 

Morske alge i glina

Morske alge veoma su korisne u liječenju i prevenciji celulita. Često se koriste u kombinaciji s glinom. Pospješuju cirkulaciju, potkožnu prokrvljenost, potiču razgradnju masnoća i izlučivanje nakupljene vode u tkivima. Alge imaju sastojke koji djeluju kao antioksidansi koji sprečavaju starenje kože i štite je od slobodnih radikala

Morske alge su korisne u borbi protiv celulita. Ilustracja

Također, sadrže sastojke koji djeluju kao antioksidansi koji sprečavaju starenje kože i štite je od slobodnih radikala.U sebi imaju minerale, nazasićene masne kiseline, polisaharide, proteine, aminokiseline, betakaroten, vitamine E, B1,B2 i B12.

Pravilna prehrana

Nepravilna prehrana jedan je od najčešćih uzroka pojave celulita pa je promjena prehrambenih navika prvi korak u borbi protiv njega. Ali, to je često i najteže, zbog ubrznaog načina života. 

Trebate izbjegavati slanu i masnu hranu, crveno meso, masnu ribu, punomasne mliječne proizvode, rafinirane proizvode od žitarica poput bijelog brašna, hljeba i riže, pretjeran unos ugljikohidrata, prehranu siromašnu vlaknima, alkohol i gazirana pića.

Protiv celulita su učinkoviti sirovo voće i povrće. Ilustracija

Protiv celulita su učinkoviti sirovo voće i povrće, namirnice bogate vitaminom C i kalijem, ruzmarin, ljuta paprika….

Unošenjem dovoljno tečnosti potaknut ćete izlučivanje toksina koji se nalaze u masnom tkivu, a time i poboljšati dovod kisika te ubrzati metabolizam. Pijte najmanje dva litra tečnosti dnevno. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.