NARODNI LIJEK

Kad se udarite, namažite se maslacem

Da biste spriječili pojavu modrica nakon udarca, što posebno može biti korisno kod male djeca koja se neprestano ozljeđuju, namažite ozlijeđeno područje maslacem ili margarinom

Maslac je pun fosfolipida. Ilustracija

Z.K. / Avaz.ba

12.7.2020

Kada se udarite, bilo vi ili dijete, odmah se namažite maslacem ili margarinom i modrica se neće pojaviti. Bitno je namazati se što prije, ako je moguće odmah, da spriječite pojavu modrice.  

Zašto maslac tako djeluje? Tijelo je puno krvnih žila i prilikom udarca udareno tkivo je iziritirano i u okolno tkivo ispušta histamin. Histamin razbija zidove krvnih žila i iz njih počinje teći krv u okolno tkivo. Posljedica tog krvarenja je oticanje tkiva koje počinje poprimati nijanse crveno-ljubičaste boje. Tako nastaje modrica.

Maslac je pun fosfolipida (grupa spojeva koji izgrađuju ćelijske membrane), a mazanjem maslaca na udareno područje ono ga upija i obnavlja zidove krvnih žila, na taj način sprečavajući daljnje krvarenje.

Možete koristiti i margarin jer i on obiluje fosfolipidima, ali maslac je zdraviji. Možete koristiti i shea maslac. Osim fosfolipidima, on je bogat i vitaminima E, A i F, kao i nezasićenim masnim kiselinama, koja imaju antigljivična i protuupalna svojstva i regeneriraju kožu ubrzavajući proizvodnju kolagena, piše ''AA Natural Cosmetics''.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.