ISTRAŽIVANJA

Šta uraditi ako vam krenu suze na poslu

Postoji bezbroj razloga, a to je stres, ljutnja, frustracija, tuga, preopterećenost, a ponekad zbog svega odjednom

Važno je zapamtiti da je plakanje prirodno za tijelo. Agencije

Z. K.

6.9.2022

Prema istraživanju iz 2018. čak 45 posto ljudi je nekad plakalo na poslu i to iz bezbroj razloga: stres, ljutnja, frustracija, tuga, preopterećenost, a ponekad zbog svega odjednom. Ali koliko plačemo varira, za žene to je oko 5,3 puta mjesečno, dok muškarci plaču 1,3 puta mjesečno.


Smiruje vas

Plakanje je način na koji se tijelo regulira da vratimo živčani sistem na našu razinu optimalnog uzbuđenja, odnosno unutar okvira tolerancije gdje možemo ispravno funkcionirati, objašnjava licencirana terapeutkinja i wellness trenerica Mina B. (Minaa).

- Važno je zapamtiti da je plakanje prirodno za tijelo. Još uvijek je previše stigmatizirano, gdje se na to gleda kao na slabost ili karakternu manu. Unatoč našim najvećim naporima, također je nemoguće potpuno odvojiti naše lične živote od naših profesionalnih života, posebno u doba rada na daljinu - kaže Mina.

Iako plakanje na poslu možda nije vaš prvi izbor, ponekad je neizbježno. Pa, kada i gdje plakati i kako se oporaviti? Prema Udruzi za psihološku nauku, suze mogu pomoći vratiti našu emocionalnu ravnotežu dok je općenito plakanje samoumirujuća tehnika koja može pomoći smirivanju.


Fizička distanca

Ako osjetite da vam suze teku, Mina predlaže da stvorite određenu fizičku distancu između vas i vaših kolega tako da odete na toalet ili izađete iz ureda.

- U redu je ako želite plakati u tišini i odvojeno - kaže ona te dodaje kako nikome ne dugujete objašnjenje kada se vratite. Hoćete li reći zašto plačete ovisi o tome koliko ranjivi želite biti pred kolegama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.