ISTRAŽIVANJA

Naučnici otkrili zanimljiv podatak: Ovo je razlog zašto vas partner nervira

Nef i kolege su pratili u studiju 79 heteroseksualnih partnera koji su tek vjenčani

Nemate strpljenja. Defeating Divorce

Z. K.

10.10.2022

Kada ste pod stresom, fokusirate se na negativne osobine partnera prije nego na pozitivne.

Upravo je to zaključak novog istraživanja objavljenog u magazinu Social Psychological and Personality Science. Prošle su studije pokazale kako “životni” stres može utjecati na odnos s partnerom, ali i na vaše ponašanje.


Nema strpljenja

Istraživanje ističe kako stresan život može utjecati na to kako će partneri komunicirati i gledati jedan na drugog. Ali ova studija ističe jednu drugu stvar; stres može utjecati i na to što prvo primijetimo, poput toga da vas partner nervira, da kritizira i da nema strpljenja.

- Otkrili smo da osobe koje stalno doživljavaju puno stresa izvan odnosa, poput problema na poslu, prije će primijetiti negativne stvari na partneru, nego pozitivne - navodi dr. Liza Nef (Lisa Neff), voditeljica studije.

Nef i kolege su pratili u studiju 79 heteroseksualnih partnera koji su tek vjenčani, ispunili su upitnik svake večeri 10 dana gdje su bilježili ponašanje partnera, ali i svoje. Prije studije su se izjasnili i o količini stresa u životu.


Teška godina

Čini se da jedan stresan dan nije utjecao na to da se partner usmjeri na negativne osobine kod svog partnera, otkriva istraživanje nego da se radi o nakupljenom stresu koji će često utjecati na promjenu smjera pažnje.

Za mnoge ljude su prošle godine bile jako teške, a stres vezan za pandemiju i dalje je prisutan.

Ako se partneri koji su pod stresom fokusiraju na negativne strane partnera, to će sigurno utjecati na odnos. Više je istraživanja potrebno kako bi se saznalo kako ispraviti ovo ponašanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.