KORISNO

Savladajte tremu u nekoliko koraka

Ukoliko uspostavite kontakt očima sa sagovornikom, djelovat ćete da ste iskreni, pouzdani i odvažni

Kada na licu imate osmjeh, odmah djelujete otvorenije. SELF

Z. K.

2.3.2023

Samopouzdanje vam daje snagu, energiju i motivaciju. Ono je ključ svakog uspjeha. Kada zračite samopouzdanjem, posebno tokom javnog govora ili važnih sastanaka, povećavaju se šanse da ostvarite željene rezultate.

Govor tijela

U nekim situacijama, čak i osobe s visokim samopouzdanjem mogu imati tremu i pomalo izgubiti kontrolu. U ovakvim slučajevima može značajno koristiti govor tijela koji odaje utisak da ste sigurni u sebe.

Motivacioni govornik i lični trener Derik Čev (Derric Chew) na svom Instagram nalogu objavio je nekoliko pokreta ili položaja ili taktika tijela koja odaju utisak da zračite samopouzdanjem.

Kontakt očima - Ljudi koji nemaju s drugima kontakt očima izgledaju uplašeno, zbunjeno i odaju utisak da im je neprijatno. Ukoliko uspostavite kontakt očima sa sagovornikom, djelovat ćete da ste iskreni, pouzdani i odvažni.

Nabacite osmijeh

Prestanite da pravite nervozne pokrete - “Vrpoljenje” je podsvjesni način da se osjećate bolje u izazovnoj situaciji. Grickanje noktiju, pucketanje prstima, ljuljanje na stolici - sve ovo mogu da budu znakovi da ste zabrinuti. Ukoliko primijetite da ovo radite, duboko udahnite, opustite se, osvijestite pokrete, a zatim prestanite da ih ponavljate kako biste djelovali manje nervozno.

Osmijeh - Kada na licu imate osmjeh, odmah djelujete otvorenije, zračite lijepom energijom i djelujete pristupačno. Umjesto smrknutog lica, osmijeh pokazuje da se osjećate dobro i da imate opušteno držanje, a opustit će i druge i poboljšati komunikaciju.

Popravite glas

Uvijek je važno šta govorite, ali i kako to govorite. Mrmljanje, brzo pričanje, zamuckivanje ili ponavljanje uzrečica može ukazivati na to da ste uplašeni i nesigurni. Govorite polako i sigurno, ne plašite se da napravite pauzu kada se zbunite, razmislite i nastavite dalje.

U vašem glasu može se čuti koliko vjerujete u ono što govorite, osvijestite to.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.