KAKO SPRIJEČITI

Od mučnine tokom vožnje pate i djeca i odrasli: Evo zašto se javlja

Pokreti tijela i sile koje djeluju na tijelo nisu sinhronizirani s onim što vidite

Centar za ravnotežu nije uparen s vidom. Printscreen

E. Ag.

19.5.2023


Nekoliko oštrih zavoja i mnogi putnici u automobilima će se požaliti da ih je uhvatila mučnina u vožnji – pogotovo oni na zadnjim sjedištima.

Proturječne informacije 

Mučnina se javlja zbog jednostavnog razloga – centar za ravnotežu nije uparen s vidom. Odnosno, pokreti tijela i sile koje djeluju na tijelo nisu sinhronizirani s onim što vidite.

Vaš pogled uglavnom je usmjeren izvan automobila, s lijeve ili desne strane i ne prati dinamiku zavoja, odnosno gledate bočno, a ne kroz vjetrobransko staklo.

Uglavnom, oči i vestibularni sistem primaju proturječne informacije o položaju tijela u prostoru. Naprimjer, na zadnjem sjedištu automobila djeca vide u naslonu prednjeg sjedišta stabilan horizont s naslonima za glavu na njemu, ali osjetilo za ravnotežu osjeća da se tijelo kreće. U tom disparitetu između čula javlja se mučnina.

Novi sistemi

Djeca u dobi od šest do 12 godina su osjetljivija nego odrasli, ali i kod njih situacija zna biti dramatična. Jedini savjet je vozačima da uspore u zavojima koliko mogu, a putnicima na stražnjoj klupi da pokušavaju gledati kroz vjetrobransko staklo.

Inače, kompanije poput ZF-a već rade na novim sistemima, koji bi trebali smanjiti razvoj mučnine u autonomnim automobilima u kojima će svi putnici čitati knjige, novine, gledati sadržaje na infotainmentu ili mobitelu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.