SAVJETI

Imate li dilemu: Treba li prati rižu prije kuhanja

Mišljenja su podijeljena i svako ima svoj način pripreme

Zagovornici pranja riže prije kuhanja čine to da bi uklonili nečistoće s površine. Lacademie

E. Ag.

26.10.2023

Sigurno ste se i vi barem jednom do sada zapitali da li je rižu potrebno oprati prije pripreme ili ipak ne. Pogotovo ako uzmemo u obzir da su čak i naše mame i bake uvijek pažljivo prebirale riži prije kuhanja, ali i prale zrna.

Iako ga u praksi najčešće peremo zbog toga što pakovanje riže može sadržati sitne nečistoće koje bi trebalo ukloniti prije kuhanja, mišljenja su podijeljena i svako ima svoj način pripreme, piše B92.

Zagovornici pranja riže prije kuhanja čine to da bi uklonili nečistoće s površine, ali i zato što ne žele da im jelo bude gumasto i ljepljivo. S druge strane, oni koji ne peru rižu prije kuhanja tvrde da voda ne uklanja samo nečistoće već i okus riže.

Kada ne treba prati rižu

Vješti kulinarski znalci tvrde da se riža ne smije prati kada planirate da kuhate rižoto, jer ćete isprati škrob koja daje kremastu strukturu jelu.

Kada je treba oprati

Rižu je preporučljivo oprati kada je kupujete u rinfuzi ili primijetite da je riža izrazito bijela. U proizvodnji se zrna nekad miješaju s mljevenim rižinim brašnom, glukozom ili sličnim dodacima kako bi proizvod bio što bjelji.

Imajte na umu da je dovoljno rižu oprati jednom ili dvaput prije kuhanja. Voda u kojoj se kuhala tiža nikada neće biti skroz čista.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.