ZALJUBLJENIK U PRIRODU

Manje od dva mjeseca prije 115. rođendana umro najstariji čovjek na svijetu

Svoj dugi život sveo je na "vrijedan rad, rano lijeganje u krevet i nošenje Boga u srcu"

Venecuelac je imao 11 djece. X

M. Z.

3.4.2024

Najstariji čovjek na svijetu umro je manje od dva mjeseca prije svog 115. rođendana, a sa svoj dugi život sveo je na "vrijedan rad, rano lijeganje u krevet i nošenje Boga u srcu", objavio je danas Daily Mail na svojoj internetskoj stranici.

18 praunučadi i 12 prapraunučadi

Venecuelac Huan Visent Perez Mora (Juan Vicente) ostavio je za sobom 11 djece, 41 unuka, 18 praunučadi i 12 prapraunučadi. Bivši poljoprivrednik postao je najstariji čovjek u svojoj domovini 2020. godine, a službeno je postao najstariji živući čovjek u maju 2022., kada ga je priznala Ginisova knjiga rekorda.

Njegovu smrt potvrdio je Fredi Bernal (Freddy), guverner države Tačira u Venecueli, gdje je umro u utorak navečer. Bernal je napisao na X-u da je Don Visent bio "skroman, radišan, miroljubiv, zaljubljenik u porodicu i tradiciju".

- Moj stari Don Visent, uvijek ćemo ga pamtiti po njegovom životnom optimizmu, po vjeri, nadi i toj dubokoj ljubavi prema našoj državi Tačira.

Preživio je dva svjetska rata i pandemiju COVID-19

Visent je rođen 1909. godine i trebao je 27. maja proslaviti svoj 115. rođendan. Radio je 50 godina, uglavnom u žetvi šećerne trske i kave.

Ginisova knjiga rekorda proglasila ga je u maju 2022. godine najstarijim živućim muškarcem sa 112 godina i 253 dana i navela da je "njegova tajna dugog života 'vrijedno raditi, odmarati se na praznike, ići rano spavati, piti čašu aguardientea (vrsta žestokog alkoholnog pića) svaki dan, voljeti Boga i uvijek ga nositi u srcu".

Tokom svog dugog i nevjerovatnog života Visent je popratio nekoliko izvanrednih izuma kao što su televizija i internet. Preživio je dva svjetska rata i pandemiju COVID-19.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.