ZDRAVA OPCIJA

Voda s limunom liječi tijelo

Vitamin C može da vam pomogne pri smanjivanju jačine simptoma prehlade i da se bori protiv virusa i bakterija

Može vam pomoći u sprečavanju razvoja bubrežnih kamenaca. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

12.8.2020

Voda s limunom puno je zdravija opcija od ostalih aromatiziranih pića, poput sokova ili dijetalnih gaziranih napitaka. Osim toga, dodavanjem limuna u vodu dodat ćete i nekoliko vitamina te hranjivih sastojaka.

Poboljšava željezo

Evo što bi trebalo da znate o zdravstvenim prednostima uživanja u vodi s limunom, ali i koliko često bi trebalo da pijete. Sok od jednog limuna sadrži oko 30 miligrama vitamina C, što je 33 posto od preporučene dnevne doze za muškarce i 40 posto od preporučene dnevne doze za žene, prema Office of Dietary Supplements. 

Pomaže vašem tijelu da ozdravi - Našem tijelo treba vitamin C da bi stvorilo kolagen, vitalni protein koji čini dio vezivnog tkiva, koji nam je potreban za zarastanje rana.

Podržava vaš imunološki sistem - Vitamin C može da vam pomogne pri smanjivanju jačine simptoma prehlade i da se bori protiv virusa i bakterija koje uzrokuju bolest.

Poboljšava apsorpciju željeza - Željezo je neophodno kako bi ćelije u vašem tijelu živjele i rasle. Stručnjaci često preporučuju vodu s limunom uz obroke kako bi ona podstakla apsorpciju željeza, posebno za sportiste i pojedince koji imaju anemiju.

Bubrežni kamenac

Može vam pomoći u gubitku kilograma - Ako pijete vodu s limunom umjesto slatkih napitaka, to vam može pomoći da ograničite unos kalorija i potencijalno vam pomoći u mršavljenju. 

Može vam pomoći u sprečavanju razvoja bubrežnih kamenaca - Citrat podržava ovaj mehanizam za prevenciju vezanjem na kalcij u vašoj mokraći. Naime, Nacionalna fondacija za bubrege preporučuje miješanje soka limuna s vodom kao jedan od načina sprečavanja bubrežnih kamenaca.

Osvježava dah

Može ubiti i bakterije koje uzrokuju loš zadah. Ilustracija

Limunska kiselina u vodi s limunom može ubiti i bakterije koje uzrokuju loš zadah. 

Međutim, previše limunske kiseline može pogoršati dah te podstaći poremećaj gastroezofagealnog refluksa (GERD). Naime, GERD može uzrokovati pojavu želučane kiseline, što rezultira lošim zadahom.

Koliko se treba piti

Stručnjaci savjetuju da pijete vodu s limunom kroz slamku. Ilustracija

Stručnjaci preporučuju korištenje soka od dva do tri limuna tokom dana te ispijanje jedne ili dvije čaše vode s limunom uz obroke i jedne čaše između obroka. 

Ali nemojte nužno dodavati limun svakoj čaši vode koju pijete.

Limunov sok vrlo je kiseo, pa ako popijete previše vode s limunom, može doći do negativnih nuspojava. Na primjer, limunska kiselina može erodirati zubnu gleđ i oštetiti zube, kako upozorava American Dental Association. Zato stručnjaci savjetuju da pijete vodu s limunom kroz slamku, tako će ona imati manje dodira s vašim zubima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.