RIJEČ STRUKE

Kako spriječiti vanjsku devijaciju palca stopala

Najpoznatiji vanjski uzročni faktor u nastajanju haluks valgusa je nepodesna obuća

Ovaj deformitet dvaput je češći kod žena nego kod muškaraca. Ilustracija

Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević

27.7.2021

Haluks valgus je najčešći deformitet prednjeg dijela stopala. Glavni dijagnostički znaci su: ispupčenje unutrašnje (medijalne) ivice metatarzusa (nožja) i lateralna (vanjska) devijacija palca stopala. Postoje različita gledanja na uzrok (etiologiju) nastanka deformacije. Neke studije navode familijarno javljanje kroz generacije, a neke zastupaju koncepciju da je varus položaj prve metatarzalne kosti primarni uzrok.


Pogrešni odnosi

Zapaženo je, također, ranije javljanje smetnji na stopalu u osoba s pozitivnom anamnezom za haluks valgus. Na rendgenskom snimku otkrivaju se pogrešani odnosi, i to aducirana - pomaknuta prva metatarzalna kost medijalno, prema sredini tijela, i djelimična luksacija (subluksacija) bazalne koščice (falange) palca. Unutrašnja polovina glavice prve metatarzalne kosti strši i formira čukalj.

Ovaj deformitet stopala opisan je u srednjem vijeku, a razvitkom civilizacije javlja se sve češće. Studije navode da je ovaj deformitet dvaput češći u žena nego u muškaraca i da se češće susreće kod gradskog stanovništva.


Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević. Avaz

Kongenitalne promjene u smislu haluks valgusa nisu česte, ali, ako su prisutne, tada predstavljaju deformaciju koja, osim što je opsežno izražena, pričinjeva velike poteškoće koje se manifestiraju u bolovima i otežanom hodanju.


Visoka peta

Najpoznatiji vanjski uzročni faktor u nastajanju haluks valgusa je nepodesna obuća. Ne smatra se da je obuća osnovni uzrok, ali svakako pospješuje pogoršanje ove promjene. Visoka peta preopterećuje metatarzus i razmiče kosti nožja u vidu lepeze, a uski, šiljati prednji dio cipele onemogućava pokretanje prstiju, čime potiskuje palac lateralno, a mali prst medijalno. Sljedeći predisponirajući faktor je profesionalno preopterećenje donjih udova i prekomjerna težina tijela.

Liječenje ove deformacije je konzervativno i operativno. Za operativni tretman teže se odlučuju pacijenti, a i ortopedi i hirurzi nerado prihvataju operativni zahvat ove deformacije.

Kako liječiti

Konzervativno liječenje haluks valgusa je koncentrirano na izbor obuće odgovarajuće veličine i pogodnog oblika prilagođenog deformitetu prednjeg dijela stopala. Pri početnoj devijaciji palca potrebno je koristenje uložaka za podizanje metatarzalnog svoda i provođenje intenzivnih vježbi stopala, posebno mišića i tetiva palca. Uz ove navode, povoljno djeluju kupke i masaža radi poboljšanja cirkulacije. Elementi hirurške korekcije se satoje iz ekcizije (odstranjenja) unutrašnje prominencije metatarzalne glavice, oslobađanje tetive abduktora i fleksolra palca i revizija kapsule metatarzofalangealnog zgloba palca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.