KORISNO

Kako prehrambene navike utječu na zube

Iako su grožđice bogate šećerima i same po sebi ljepljive, one imaju antimikroban učinak i sprečavaju rast bakterija u ustima

Mlijeko i vlakna čuvaju zube od karijesa. Ilustracija

Z. K.

31.8.2021

Kako bi spriječili pojavu karijesa kao idealno rješenje javlja se četkanje zuba nakon svakog obroka, no često to nije moguće izvesti. Osim što biste trebali redovno koristiti zubni konac i posjećivati stomatologa najmanje dva puta godišnje, možete svojim prehrambenim navikama utjecati na smanjenje rizika od karijesa.

Pijte više mlijeka - Američki su istraživači ispitanicima ponudili mlijeko, vodu i sok od jabuke. Ispitanici su podijeljeni u tri skupine jedni su nakon obroka popili čašu mlijeka, drugi vode, a treći sok od jabuke. Ustanovljeno je kako je mlijeko najbolje poslužilo kao zaštitno sredstvo protiv stvaranja kiseline u ustima i tako osiguralo zaštitu od karijesa.

Jedite više vlakana -  Najbolje rezultate pružaju banane, jabuke i suhe šljive. Naime, namirnice bogate vlaknima zahtijevaju puno više žvakanja od ostale hrane, što može povećati stvaranje sline i tako ukloniti štetne bakterije iz usta.

Žvakaća guma bez šećera - Ako niste u prilici očetkati zube, posegnite za žvakaćim gumama bez šećera koje će spriječiti razmnožavanje bakterija u ustima, privremeno.

Grickajte grožđice - Iako su grožđice bogate šećerima i same po sebi ljepljive, što ih čini neprijateljima zdravlja zuba, one imaju antimikroban učinak i sprečavaju rast bakterija u ustima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.