SAVJETI

Pojava osipa na koži može ukazivati na infekcije

Suha usta su pojava koja se češće javlja kod žena koje su napunile 40 godina

Posebno oprezni morate biti ako je osip bolan. Ilustracija

Z. K.

8.11.2021

Pojava blagih i ponekad uobičajenih simptoma, kao što su krvave oči, osipi, suha usta, mogu značiti i nešto opasnije. Ako se jave, možda je pametno da se odmah obratite ljekaru, savjetuju stručnjaci.


Upala oka

Krvave oči - Često se ovaj problem javlja radi upale oka ili konjunktivitisa, a prate isto tako i prehladu te simptome poput curenja nosa ili bolnog grla. No, ako problem ne prolazi brzo, možda imate veći problem. Ako problem traje duže od jedne sedmice ili se javlja bol i promjene s vidom, može biti simptom i nečeg drugog, kao što je ozbiljnija upala oka ili glaukoma, a ta bolest može izazvati gubitak vida.



Gubite dah odmah ljekaru. Ilustracija

Osip - Na prolazni osip na koži česte odmahnete rukom. Iako je uglavnom potpuno bezopasan, osip ponekad može značiti i početnu fazu bolesti, a posebno oprezni morate biti ako je osip bolan, širi se brzo i ne reagira na tretmane. Mnoge bolesti se mogu prezentirati kroz osip, a tu su infekcije, bolesti štitnjače i lupus, pojašnjavaju stručnjaci.


Imunološka bolest

Suha usta - Od situacije da imate normalne količine sline u ustima do one kada su ona suha kao pustinja obično će vas natjerati da potražite vodu. Ako se ne radi o smanjenom unosu tekućine, može se raditi o Sjogrenovom sindromu, imunološkoj bolesti koja uzrokuje ovaj problem. Iako je moguće da se ovaj sindrom razvije u svakoj dobi, stručnjaci s klinike Mayo kažu da je češći kod žena koje su napunile 40 godina.

Previše se znojite

Previše se znojite. Iako se može raditi o samo neugodnoj pojavi, može se raditi i o čestom stanju hiperhidrozi koji utječe na oko tri posto populacije, a simptom je i Ne–Hodgkinovog limfoma, vrste raka koji utječe na limfni sistem. Osobe koje pate od ovog stanja često će se tokom noći jako znojiti, gubiti kilograme, imati osipe te će im porasti limfni čvorovi.

Grickate led

Ovaj problem se često javlja uz manjak željeza u krvi. Ilustracija

Ako se kod vas stalno javlja želja za grickanjem leda, može se raditi o poremećaju u kojem se javlja želja da jedete stvari koje drugima ne bi pale na pamet – namirnicama koje nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost. Prema pisanju stručnjaka s klinike Mayo, ovaj problem se često javlja uz manjak željeza u krvi.

Ako vam se čini da sve češće ostajete bez daha, možda biste trebali kod ljekara provjeriti je li u pitanju hronična opstruktivna plućna bolest. Prema pisanju stručnjaka Američke udruge za pluća, ova bolest utječe na pluća, blokira dišne putove i vrlo lako radi toga ostajete bez daha i nakon samo par koraka.

Koliko često pregledavate nokte? Ako ih rijetko vidite jer uvijek imate lak na njima, dajte im malo vremena da se od njega odmore. Ako primijetite crnu crtu na jednom od noktiju to može biti simptom raka kože. Radi se o tipu melanoma koji se pojavljuje ili na dlanovima, tabanima ili ispod nokta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.