ISTRAŽIVANJA

Kada treba raditi test na koronavirus

Naučnici su dokazali da je vjerovatnoća tačnog pozitivnog rezultata dvostruko veća ako se test radi sredinom dana, a ne uvečer

Najveći broj tačnih pozitivnih rezultata javlja se u testovima rađenim oko podneva. Ilustracija

Z. K.

17.11.2021

Rezultati nove studije pokazuju da nije važno kada se radi test na koronavirus, jer vaš cirkadijalni ritam utječe na ponašanje virusa SARS-CoV-2 tokom ciklusa od 24 sata. Nova studija otkriva da tačnost PCR testova na koronu (lanac transkripcije i polimeraze, RT-PCR) prati svakodnevni obrazac.

Najveći broj tačnih pozitivnih rezultata javlja se u testovima rađenim oko podneva, dok večernji testovi povećavaju broj lažno pozitivnih rezultata. Studija, također, sugerira da je podne doba dana u kojem i simptomatske i asimptomatske osobe, najvjerovatnije, prenose virus SARS-CoV-2 na druge.

Naime, naučnici s Univerziteta Vanderbilt u Nešvilu dokazali su da je vjerovatnoća tačnog pozitivnog rezultata dvostruko veća ako se test radi sredinom dana, a ne uvečer. Virusno opterećenje pojedinca postaje niže nakon 20 sati, što znači da je veća vjerovatnoća da će rezultat testa proveden u to doba dana biti lažno pozitivan.

Najveći broj pozitivnih rezultata bio je u popodnevnim satima, oko 14 sati. To ukazuje da je u ovo doba dana najaktivnije oslobađanje zaraženih čestica u krv i sluz. Uzimanje testa kojim se utvrđuje COVID-19 u optimalno doba dana poboljšava njegovu osjetljivost i pomoći će u postavljanju tačne dijagnoze kod ljudi koji su možda zaraženi, ali asimptomatski.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.