RIJEČ STRUKE

Pacijentice imaju rizik od razvoja karcinoma dojki

Operacija je izuzetno zahtjevna i precizna

Prije i poslije operacije. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Reuf Karabeg, estetski hirurg

13.12.2021

Grudi predstavljaju simbol ženstvenosti. Često se piše o njihovom uvećanju, a veoma rijetko o suprotnoj proceduri koja u suštini i nije samo estetska.



Psihološki aspekt

Psihološki aspekt velikih grudi može biti jednako devastirajući i često uključuje osjećaj neugode, fizičke neatraktivnosti i nedostatak seksualne privlačnosti i ženstvenosti.


Prof. dr. Reuf Karabeg, estetski hirurg. Avaz

Nepoželjna fokusirana pažnja na grudi može biti veoma bolna, posebno za mlađe žene. Poznato je da žene s makromastijom imaju povećan rizik od razvoja karcinoma dojki. Uglavnom, ženama koje se odluče za operativno smanjenje grudi preporučujemo ultrazvučni pregled dojki ako su u starosnoj grupi do 35 godina. Kod starijih od 35 godina insistiramo na mamografiji i ultrazvučnom pregledu.


Hirurška procedura

Operacija smanjenja grudi je izuzetno zahtjevna i precizna. Postoji 15-ak različitih metoda, ali većina plastičnih hirurga, nažalost, izvodi jednu ili dvije. Mišljenja sam da, što plastični hirurg ima širi spektar djelovanja i/ili je educiran da izvede više metoda, rezultat kod pacijentice je bolji i dugotrajniji. Nakon odstranjivanja dijela žljezdanog tkiva, ono će biti patohistološki ispitano u smislu postojanja određene bolesti dojke.

Operativni zahvat traje otprilike dva sata, nije samo estetski već prevashodno funkcionalni koji značajno poboljšava kvalitet svakodnevnog života.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.