SAVJETI

Navike koje uništavaju imunitet

Najbolji način za dovoljan unos nutrijenata je da u danu pojedete 5 obroka koji sadrže voće i povrće

U danu pojedite 5 obroka koji sadrže voće i povrće. Ilustracija

Z. K.

15.5.2022

Održavanje normalne tjelesne mase, uravnotežena i kvalitetna prehrana, dovoljan unos tekućine, tjelesna aktivnost, san, opuštanje i meditacija...sve to pomaže da svoj organizam dovedete u balans i pomognete mu da se bori protiv infekcija, hroničnih bolesti itd. Dr. Ritu Saluja-Šarma (Sharma), porodični ljekar u Merilandu, savjetuje šta trebate prestati raditi.


Usporava oporavak

Preskačete san - San je iznimno važan i kada je u pitanju imunitet, ipak puno je onih koji danas pate od nesanice. Čini se da 1 od 3 osobe spava manje od 7 sati tokom noći. Ne samo da će vam manjak sna onemogućiti da se borite protiv infekcija i usporiti opravak, već postoji i dokaz da manjak sna može utjecati i na pojavu bolesti srca i dijabetesa tip2.

Ako imate problema sa spavanjem potražite pomoć stručnjaka, a za početak pratite savjete stručnjaka: ne jedite prije spavanja, ugasite sva svjetla i aparate 30-ak minuta prije odlaska u krevet i dobro prozračite sobu.

Ne jedete dovoljno nutrijenata - Mikronutrijenti su esencijalni za pravilno funkcioniranje tijela, a ako oni nisu dio vaše prehrane, tijelo će se teže boriti protiv infekcija. Najbolji način za dovoljan unos nutrijenata je da u danu pojedete 5 obroka koji sadrže voće i povrće.


Hronične bolesti

Više sjedite nego što se krećete - Što ste manje aktivni, to više problema sa zdravljem možete očekivati. Ne samo da će sjedilački način života doprinijeti čestim upalama, nakupljanju kilograma i razvoju hroničnih bolesti, a isto tako će otežati tijelu da se bori protiv infekcija. Suprotno tome, redovna tjelesna aktivnost donosi brojne dobrobiti i psihičkom i fizičkom zdravlju, a vjeruje se da će i ojačati imunološki sistem.

Manje stresa

Čaša vina u danu i nije opasan potez, ali pretjerano uživanje u alkoholu može utjecati na imunitet, a to je sada najmanje potrebno. Istraživanja pokazuju kako je dugotrajna pretjerana upotreba alkohola posebno opasna jer slabi imunološki sistem i tako vas dovodi u rizičnu skupinu za bolesti poput upale pluća, što može dodatno utjecati na zarazu virusom. Uz to se spominje rizik od zaraze sepsom te sporije oporavljanje od infekcija. 

Stres povećava razine kortizola u tijelu, koja kroz vrijeme može potaknuti upalne procese, a oni će iscrpiti vaš imunološki sistem. Stres može usporiti rad stanica koje se bore protiv virusa, a time ćemo biti i podložniji virusnim infekcijama. Odaberite neku rutinu koja će vas umoriti, poput meditacije ili joge... Ako se potrudite i pronađete način koji će vam pomoći da se lakše smirite, to će vam pomoći i da ojačate svoj imunitet. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.