RIJEČ STRUKE

Glavni krivci za vrtoglavicu i umor

Možda mislite da je depresija emocionalni poremećaj, ali ona doprinosi i mnogim fizičkim simptomima

Imate osjećaj da se sve vrti oko vas. Agencije

Piše: Dr. Edin Buljugić

7.7.2022

Vrtoglavica je subjektivni osjećaj da se čovjek sam okreće ili da se predmeti vrte oko njega. To je u stvarnosti samo simptom koji upućuje na poremećaj rada centra za ravnotežu. Ovo su mogući uzroci vrtoglavice.


Držati se rasporeda

Nedovoljno sna - Možda vam se čini očitim, ali možda ste premalo spavali. To može negativno utjecati na vašu koncentraciju i zdravlje.

Odrasli bi trebali spavati sedam do osam sati svake noći. Neka san bude prioritet i držite redovan raspored.

Apneja - Neki ljudi misle da spavaju dovoljno, ali apneja tokom noći ometa vaš san i zaustavlja disanje tokom noći. Svaki prekid vas probudi na trenutak, ali možda niste toga svjesni. Rezultat: neispavani ste iako ste osam sati proveli u krevetu.

Anemija - I ovo je jedan od vodećih uzroka umora kod žena. Gubitak krvi tokom menstruacije može uzrokovati nedostatak željeza, što dovodi žene u opasnost. Crvena krvna zrnca su potrebna jer prenose kisik u vaša tkiva i organe.


Dr. Edin Buljugić. Avaz

Depresija - Možda mislite da je depresija emocionalni poremećaj, ali ona doprinosi i mnogim fizičkim simptomima. Umor, glavobolje i gubitak apetita su među najčešćim simptomima.


Fizikalna terapija

Hipotireoza - Štitnjača je mala žlijezda u predjelu vašeg vrata. Ona kontrolira vaš metabolizam, brzinu kojom vaše tijelo pretvara gorivo u energiju. Kada je žlijezda nedovoljno aktivna i metabolizam funkcionira presporo, možete se osjećati usporeno i udebljati se.

Ako imate problem s vrtoglavicom, ljekar vam može prepisati lijekove. Također bi bilo mudro da se pokuša s fizikalnom terapijom. Primjena fizikalne terapije je vrlo korisna alternativa za bolove i opuštanje mišića vrata, kao i popravljanja cirkulacije do mozga.

Što može uveliko popraviti aktivnosti svakodnevnog života i otkloniti uzroke vrtoglavice.


Tijelo bez energije


Kod osobe s dijabetesom, abnormalno visoki nivoi šećera ostaju u krvotoku umjesto da uđu u tjelesne ćelije, gdje se pretvaraju u energiju. Rezultat je tijelo bez energije iako ima dovoljno hrane. Ako imate uporne, neobjašnjive umore, pitajte svog ljekara o testiranju na dijabetes. Liječenje dijabetesa može uključiti promjene načina života, poput prehrane i vježbanja, inzulinskih terapija i lijekova koji pomažu tijelu da preradi šećer. U liječenju dijabetesa značajnu ulogu ima fizioterapija, posebno dozirana kineziterapija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.