MOGUĆE JE TROVANJE

Šta je amonijak i kako utiče na ljudski organizam

Amonijak se primjenjuje i u rashladnim uređajima te u metalurgiji

Amonijak je hemijski element koji je bezbojan plin karakterističnog mirisa. BUG.HR

Piše: A. Ovčina

26.12.2022

Cisterna koja je prevozila amonijak prevrnula se jučer, na putu između Pirota i Bele Palanke nakon čega se pojavio otrovni oblak. Amonijak je počeo curiti, a nekoliko osoba je u bolnici zbog gušenja.

Sumnja se da su se dvije osobe otrovale amonijakom, ali te informacije još uvijek zvanično nisu potvrđene.

Šta je zapravo amonijak?





Bezbojni plin

Amonijak je hemijski element koji je bezbojni plin karakterističnog mirisa. Lakši je od zraka i lako je topljiv u vodi. Oznaka za amonijak je NH3. 

Vodena otopina reagira alkalično, a uz amonijak sadrži i adicijom vode nastalu bazu NH4OH (amonijev hidroksid). Alkali u hemiji, su bazne, jonske soli alkalknometalnih ili zemnoalkalnih metalnih hemijskih elemenata.

Amonijak nastaje raspadanjem bjelančevina i vulkanskom djelatnošću.

U tehnici se dobiva izravnom sintezom od sastavnih elemenata (azot i vodik) pod povišenim pritiskom i pri višoj temperaturi (Haber-Boschov postupak), a manje količine i iz amonijačnih voda. Inače, najveći dio amonijaka se troši za pravljenje vještačkih gnojiva.

Također, amonijak se upotrebljava u proizvodnji azotne kiseline, mnogobrojnih amonijevih soli, natrijeva cijanida, amina, aminoplasta, kemijskih vlakana, bojila, eksploziva i drugo.

Amonijak se primjenjuje i u rashladnim uređajima te u metalurgiji.


Teško trovanje

Ipak, amonijak može biti veoma štetan po ljudsko zdravlje.

Simptomi trovanja amonijakom mogu uključivati kašalj, bol u grudima, kratak dah i iritaciju očiju. U teškim slučajevima, trovanje amonijakom može dovesti do respiratorne insuficijencije (slabljenja), kome, pa čak i smrti.

Par sekundi nakon iznenadne ekspozicije visokim koncentracijama gasa, dolazi do naglog gušenja, pojave konvul-zija, koje su uslovljenje hipoksijom i letalnim ishodom.

Nakon izlaganja visokim koncentracijama amonijaka javljaju se inicijalni simptomi-iritacija konjuktiva sa suzenjem, bolovima u očima, iritacija gornjih respiratornih puteva, jak nadražajni kašalj, bolovi iza grudne kosti, tahikardija i cirkulatorni kolaps. Slijedi latentni period koji traje od 4 do 8 sati.

Naredna je faza pogoršanja koja uključuje slabost, dispneu, tahipneu, plućni edem.

Analiza gasova arterijske krvi pokazuje respiratornu i metaboličku acidozu.

Acidoza ili acidemija je proces koji uzrokuje povećanje kiselosti u krvi i drugim tjelesnim tkivima.


Amonijak može biti veoma štetan po ljudsko zdravlje. WIKIWAND

Lako trovanje

Pri izlaganju malim koncentracijama amonijaka dolazi do pojave iritacija slu­znice očiju i respiratornog trakta, konjuktivitisa, salivacije, muke, povraća­nja, glavobolje, crvenila lica.

U kasnijoj fazi moguće su komplikacije u vidu respiratorne infekcije, bronhitisa, bronhopneumonije, zatim katarakte, atro­fije retine i iritisa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.