PROBLEMI

Šta je uzrok anemije

Simptomi koji mogu ukazivati na niži nivo željeza su hroničan umor, stalno vam je hladno, blijeda koža, glavobolja, kratak dah, lupanje srca...

Anemija je uobičajena kod žena. Speedoc

Z. K.

22.2.2023

Nedostatak željeza u krvi može se manifestirati na više načina. Prema statističkim podacima, nedostatak željeza u tijelu problem je koji se sreće kod čak 30-40 posto stanovništva našeg kontinenta.

Može biti uzrokovano raznim faktorima, od navika u ishrani, pa sve do hroničnih bolesti. Željezo je jako važan mineral koji ljudskom tijelu treba iz mnogo razloga.

- Željezo je presudno, jer je ključna komponenta crvenih krvnih zrnaca i, ako u tijelu ima malo željeza, smanjit će se kapacitet prenosa kiseonika - kaže nutricionista Julijana Hever (Julieanna).

Anemija je uobičajena kod žena, pogotovo u godinama kad su trudne i kada doje. Zapravo, ljudima širom svijeta najčešće on nedostaje, a to pogađa oko milijardu ljudi. Žene između 19 i 50 godina treba da unose 18 mg željeza svaki dan, a trudnicama je potrebno duplo više.

Ukoliko imate nizak nivo željeza u krvi potrebno je da povećate unos namirnica poput crvenog mesa, graha, orašastih plodova, suhog voća, cvekle, koprive, kupine. Simptomi koji mogu ukazivati na niži nivo željeza u krvi su hroničan umor, stalno vam je hladno, blijeda koža, glavobolja, kratak dah, lupanje srca, suha kosa i koža, krhki nokti, nemirne noge.

Postoje tri glavna razloga za nizak nivo željeza u krvi: gubitak krvi, nedovoljan unos hrane bogate ovim mineralom i problemi s apsorpcijom željeza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.