RIJEČ STRUKE

Kako prepoznati licemjera

Svaki pojedinac je u životu imao situaciju u kojoj je morao kriti istinu od sagovornika, lagati i koristiti slatke laži umjesto gorke istine

Čovjek se zbog svoje sebičnosti ponaša nemoralno. Redeeming God

Z. K.

23.2.2023

Licemjerje je stil ponašanja koji uključuje neiskrenost, skrivanje stvarnih emocija, misli i unutrašnjeg stanja. Zapravo, ovaj koncept se zasniva na skrivanju istine. Odnosno, licemjeri igraju za publiku, pokazujući emocije koje zapravo ne osjećaju.

Pravila života

Shodno tome, njihova percepcija situacije je drugačija od one koju žele pokazati, što znači da će i ponašanje takve osobe biti u suprotnosti s njenim vrijednostima i stavovima.

Ne treba uvijek ovu pojavu osuđivati. Svaki pojedinac je u životu imao situaciju u kojoj je morao kriti istinu od sagovornika, lagati i koristiti slatke laži umjesto gorke istine. Čovjeka na licemjerje uglavnom tjera strah. A u nadmoćnim situacijama, to je strah od nečijeg mišljenja, koji je uzrokovan niskim samopoštovanjem.

Sagovornik licemjerje otkriva gestikulacijom, intonacijom, izrazom lica. Ako vam je ta osoba zaista draga, trebali biste razumjeti njen strah, shvatiti šta ga je izazvalo i kako svojim postupcima možete promijeniti situaciju.

Više kontrole

Da biste zaobišli takvu osobinu ličnosti kao što je licemjerje, morate izgraditi pravila života i nepokolebljivi sistem principa.


Neuropsihijatar Slobodan Nogo. Avaz

Ako je ponašanje pojedinca izgrađeno na bazi vrijednosti, takva osoba će imati više kontrole nad svojim govorom i postupcima, izbjegavajući laži i slabosti. Osoba sa adekvatnim samopoštovanjem neće se stidjeti svog gledišta ili pogleda na svijet.

Prema etičkim standardima, licemjerje je negativna kvaliteta, jer se čovjek zbog svoje sebičnosti ponaša nemoralno, objašnjavajući to dobrim namjerama, visokom moralnom motivacijom i dobronamjernim djelovanjem.

Brojni znakovi

Licemjerje i pretvaranje mogu se prepoznati po brojnim znakovima. Prije svega, to su neverbalni signali: neiskren osmijeh, staklene oči, napeti mišići lica, crvenilo.

Odaju licemjerje i neprirodan ton glasa, mucanje. Izuzetno alarmantan u komunikaciji s prevarantom je nedostatak emocionalne obojenosti, zanimanja za ono o čemu pojedinac priča, intuitivno možete osjetiti da osoba ne ulaže energiju u svoje riječi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.