ISTRAŽIVANJA

Kako šetnja utječe na organizam

Može značajno pomoći kod problema s astmom i nesanicom

Ukoliko često prakticirate da šetate i budete u prirodi, možete značajno smanjiti potrebu za lijekovima. The Wilderness Society

Z. K.

25.2.2023

Novo istraživanje je potvrdilo da ukoliko često prakticirate da šetate i budete u prirodi, možete značajno smanjiti potrebu za lijekovima, ali i osjećaj anksioznosti, depresije, visok krvni pritisak. Uz to, može značajno pomoći kod problema s astmom i nesanicom.

Fizička aktivnost

- Smatra se da je fizička aktivnost ključni faktor koji posreduje u zdravstvenim prednostima zelenih površina kada se uzme u obzir dostupnost ili aktivna upotreba zelenih površina - objasnila je koautorka studije An Turunen (Anu), viši istraživač na Finskom institutu za zdravlje i dobrobit u Helsinkiju za CNN.

Ovo istraživanje je otkrilo da posjeta prirodi tri do četiri puta sedmično može smanjiti šanse za korištenje tableta za krvni pritisak za čak 36 posto, lijekova za astumu za 26 posto i korištenje lijekova za mentalno zdravlje za 33 posto.

- Analiza može otkriti ključne asocijacije, ali ne možemo sa sigurnošću reći da li je blizina zelenih površina ili upotreba dovela do smanjene upotrebe lijekova - ispričao je Linkoln Larson (Lincoln), vanredni profesor na Fakultetu prirodnih resursa u državi Sjeverna Karolina.

Zelene površine

S druge strane, samo gledanje zelenih ili plavih površina od kuće, odnosno posmatranje prirode u zatvorenom prostoru, nije imalo bitnog uticaja.

- Samo gledanje prirode nije pomjerilo iglu, ali iskustvo jeste. Druga istraživanja ukazuju na slične zaključke. Ako želite iskoristiti sve zdravstvene prednosti koje priroda može pružiti, morate da uronite u ta okruženja - istakao je Larson, koji se bavi proučavanjem prednosti javnih parkova širom SAD na dobrobit stanovnika koji žive u gradskim sredinama.

Šetnja je, svakako zdrava, pa ako se osjećate loše izađite u prirodu, šetajte.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.