NAŠA TEMA

Uobičajene skijaške povrede i kako ih spriječiti

Lom ključne kosti česta je povreda usljed pada, navodi Buljugić

Povrede koljena su česte. Exclusive

10.3.2023

Kao i većina zimskih sportova, skijanje je zabavno i uzbudljivo, ali može biti i opasno. Bez obzira na to koliko ste iskusni ili oprezni, od povreda na skijanju dijeli nas samo jedna greška, govori Edin Buljugić, fizijatar.

Potres mozga

- Iako su povrede na skijaškom spustu češće od onih u trčanju, povrede su jednako moguće u oba sporta - dodaje Buljugić.

Neke od najčešćih povreda na skijanju su: puknuće ili istegnuće prednjeg ukrštenog ligamenta (ACL), puknuće ili uganuće medijalnog kolateralnog ligamenta (MCL), uganuća ramena, prijelomi i dislokacije, prijelomi zgloba i palca, povrede glave, trzaj i potres mozga te pokidana rotatorna manžetna.

- Kod povrede koljena je najčešće zahvaćen zglob, koji uzrokuje 1 od 4 povrede na skijama. Najčešće oštećeni dijelovi koljena su ACL i MCL – ligamenti koji pričvršćuju butnu kost (femur) za potkoljenicu (tibiju) unutar zgloba koljena. Jastučići hrskavice koji djeluju kao amortizeri unutar meniskusa koljenskog zgloba također su često zahvaćeni - kaže Buljugić.

Povrede koljena se često dešavaju tokom skijanja zbog prirode sporta. Obično se dešavaju kao rezultat hvatanja neočekivane oštrice skija.

- Ako se veza koja drži skiju uz čizme ne otpusti, vaša tjelesna težina i brzina stvaraju mnogo energije kroz vrh skije. Dužina skije tada djeluje kao poluga, tjerajući koljeno da se uvrne, potencijalno uzrokujući značajno oštećenje kostiju i ligamenata - ističe fizijatar.

Povreda ramena

Nesreće na skijanju također mogu uzrokovati lomove i prijelome potkoljenica, članaka i stopala.

- Ako predvidite da ćete pasti tokom skijanja, često je automatska reakcija da ispružite ruke ispred sebe kako biste prekinuli pad. Ovo uzrokuje da udar od pada putuje kroz vaše ruke i može uzrokovati povredu ramena. A to može biti bilo šta, od uganuća ramena, iščašenja, do prijeloma kostiju. Slomljena ključna kost također je česta povreda usljed pada - navodi Buljugić.

Tretman povreda

- RICE je skraćenica nastala od engleskih riječi za odmor, led, kompresiju i elevaciju. Ovaj konzervativni pristup je efikasan kod manjih naprezanja, rascjepa ili nekih problema s tendinitisom. Ovo je posebno kritično u prva 72 sata od povrede - kaže Buljugić.

Izvođenje vježbi može pomoći u sprečavanju povreda

Iako se skijaška povreda može dogoditi svakom, rizik od povrede je veći kod onih koji nisu prošli stručnu obuku, navodi Edin Buljugić.


Buljugić: Jedna greška nas dijeli od povreda. Avaz

Nesreće na skijanju često su uzrokovane zbog loše kondicije jer skijanje je fizički zahtjevan sport, tako da je održavanje dobrog nivoa kondicije prije skijanja bitno za smanjenje rizika od povreda. Izvođenje vježbi koje pomažu u kondicioniranju vašeg tijela i mišića jezgre može pomoći u sprečavanju povreda, navodi Buljugić.

Dalje navodi i nedovoljno zagrijavanje. Bilo kojom vježbom fizički napor s hladnim ili ukočenim mišićima može uzrokovati povredu. Započinjanje dana sporijim trčanjem je, također, dobra ideja, bez obzira na to koliko ste iskusni. Tu su i nerazumijevanje ili nepoštovanje sigurnosnih pravila i na stazama i na ski-liftovima, loša procjena, kao i sudari.

- Za mnoge vrste povreda, pa čak i one manje, fizikalna terapija je jedan od najboljih načina za jačanje povrijeđenog područja tokom oporavka, kao i učenje pravilne forme i tehnika kako bi se izbjegle daljnje povrede - istakao je Buljugić.

Najčešće korištene procedure FT u našem centru kod povreda na skijanju su: elektroterapija (galvanizacija, TENS, interferentne struje, dijadinamske struje, galvanizacija, elektrostimulacija), magnetoterapija, terapijski laser, ultrazvučna terapija i ultrasonoforeza, krioterapija, termoterapija, radiofrekventna – tecar terapija, deep oscillation terapija, kratkovalna dijatermija, presoterapija – limfna drenaža, vakuum terapija i kinezioterapija.

- U malom broju slučajeva neophodna je i hirurška intervencija kako bi se sanirale posljedice skijaških povreda ramena i koljena - kazao je Buljugić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.