KORISNO

Šta dovodi do infekcije stopala

Simptomi počinju svrbežom, suhoćom, osjećajem žarenja i potom prelaze u zadebljanu kožu

Atletsko stopalo naziv je za gljivičnu infekciju. Healthline

Z. K.

10.3.2023

Površinske gljivične infekcije spadaju među najčešće kožne bolesti, nastaju kod miliona pojedinaca godišnje. Rastući trend pretilosti, starenje populacije i pad imuniteta doprinose rastu učestalosti. Na infekcije tinea pedis (atletsko ili sportsko stopalo) i tinea unguium (onihomikoza) otpada čak 29,6 posto svih gljivičnih infekcija.

Atletsko stopalo naziv je za gljivičnu infekciju koja se pojavljuje na koži, a većinu infekcija uzrokuju dvije vrste gljivica Trichophyton mentagrophytes i Trichophyton rubrum. Gljivama iz roda Trichophyton mentagrophytes čovjek se zarazi preko životinja. One žive na rožnatom dijelu kože, kose i nokta te svojim rastom razgrađuju keratin i uzrokuju upalu.

Infekcije se na koži manifestiraju kao kružne, lagano uzdignute promjene s bljedilom u sredini i blažim ljuskanjem te mjehurićima na rubovima, a ljuskice se mogu odvojiti te ozlijeđena koža ostaje otečena, vlažna i jarkocrvena.

Gljive iz porodice Trichophyton rubrum uzrokuju infekcije na petama i stopalu koje počinju svrbežom, suhoćom, osjećajem žarenja i potom prelaze u zadebljanu, napuklu ili kožu koja se guli, ovisno o lokaciji na stopalu. Ova vrsta gljivica dugotrajno se nastanjuje na koži stoga i liječenje traje dugo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.