ALFA TV

"TV Ordinacija": Uloga ljekara opće medicine je prevencija i sprečavanje bolesti

Uloga ljekara opće medicine može uveliko da se razlikuje između zemalja, odnosno, ruralnih i urbanih područja

Doktor Ammar Đugum. Alfa TV

H. J. I.

13.7.2023

U ovosedmičnom izdanju emisije "TV Ordinacija" koja se emituje u programu Alfa TV, a koju uređuje i vodi Irmela Šabanović, govorili su o općoj medicini. 

Osim što se bavi dijagnostikom, terapijom bolesti i stanja, izuzetno važna uloga ljekara opće medicine jeste i sprovođenje preventivnih programa kojima sprečava da do bolesti dođe. Identifikacijom faktora rizika, savjetima za prevazilaženje istih i podizanjem svijesti pacijenta o mogućim posljedicama rizičnog ponašanja ljekar može da doprinese smanjenom oboljevanju od nekih vrlo čestih bolesti, poput povišenog krvnog pritiska, povišenih masnoća u krvi, šećerne bolesti, plućnih bolesti i drugih. O ovoj temi razgovarali su sa ljekarom opće prakse, dr. Ammarom  Đugumom.

Kako izgleda pregled ljekara opće prakse

Dr. Đugum objasnio je kako izgleda pregled ljekara opće prakse, šta radi ljekar porodične medicine.

Pored klasičnog fizičkog pregleda, u dijagnostikovanju navedenih bolesti i stanja ljekar primarne zdravstvene zaštite rutinski upotrebljava EKG, tumači laboratorijske analize, zahtijeva i opisuje standardne radiografije...

Ljekari se bave unapređenjem zdravlja, sprečavanjem bolesti, otkrivanjem bolesti, liječenjem bolesnika i medicinskom rehabilitacijom. Tokom studija i pripravničkog staža osposobljavaju se za rad na nivou primarne zdravstvene zaštite, odnosno za područje opće medicine. Njihov posao uključuje dijagnozu bolesti i liječenje bolesnika koji traže pomoć u ordinaciji, u kući ili na mjestu nesreće.

Ruralna i urbana područja

Govorio je i o tome da uloga ljekara opće medicine može uveliko da se razlikuje između zemalja, odnosno, ruralnih i urbanih područja.

I na kraju govorio je i o tome da ljekar opće prakse nije "skretničar" kako ih u narodu obično nazivaju, nego prva stanica koja će pacijentu pružiti svu neophodnu pomoć.

U "TV Ordinaciji" govorili su o užurbanom i stresnom životnom stilu koji nas prati, dr Đugum je dao savjete i kako se nositi s vrućinama, posebno osobe koje imaju zdravstvene tegobe, kako postupiti i kako se zaštititi.

Pogledajte emisiju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.