AMERIKA

Majka dvoje djece umrla nakon što je popila dva litra vode u 20 minuta

Kod Ešli Samers (35) utvrđeno je trovanje vodom, koje se naziva i hiponatrijemija

Ešli Samers. Facebook

E. Ag.

8.8.2023

Amerikanka Ešli Samers (Ashley Summers, 35) iz Indijane umrla je nakon što je popila oko dva litra vode u samo 20 minuta. Kako prenosi „Daily Mail“, ova majka dvoje djece umrla je od trovanja vodom nakon što je provela opušten dan na jezeru Friman s porodicom.

Posljednjeg dana putovanja osjećala je vrtoglavicu i glavobolju, što su simptomi dehidracije, no nikakva količina vode nije mogla utažiti njenu žeđ, prenosi Jutarnji.hr.

Oteklina na mozgu 

Kada se vratila kući, srušila se u svojoj garaži i više nije dolazila k svijesti. Ustanovljeno je da ima oteklinu na mozgu.

U bolnici su joj ljekari dijagnosticirali trovanje vodom, koje se naziva i hiponatrijemija, do koje dolazi zbog previše vode u tijelu, a premalo natrija.

Kad je Devon Miler, Ešlin brat, čuo za stanje svoje sestre, nije mogao vjerovati.

Ešli s porodicom. Facebook

- Bio je to veliki šok za sve nas. Nisam mogao vjerovati da se takvo nešto može dogoditi. Osjećala je kao da ne može popiti dovoljno vode. Kad su napustili plažu na kojoj su bili, u tih 20 minuta vožnje brodom popila je četiri boce vode – rekao Devon.

Pozlilo joj

Nakon što joj je pozlilo, Ešli više nikada nije došla k sebi i na koncu je umrla.

Trovanje vodom ili hiponatrijemija je stanje koje nastaje kada neko popije prekomjernu količinu vode u kratkom intervalu, pri čemu složeni tjelesni organski sistemi, prvenstveno bubrezi, ne mogu regulirati ravnotežu vode i elektrolita kao što su natrij, kalij i hlorid, što osigurava pravilno funkcioniranje ćelija.

Natrij je osobito ključan za održavanje komunikacije između ćelija putem električnih impulsa.

Natrij, također, pomaže u apsorpciji hranjivih tvari u probavnom sistemu i bubrezima, čime se prilagođava količina vode i elektrolita koji se ponovo apsorbiraju u krvotok ili izlučuju urinom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.