STUDIJA NEUROLOGA

Ovi simptomi se mogu javiti godinama prije dijagnoze multiple skleroze

Neurolozi s Univerziteta Sorbona u Parizu rekli su da postoji pet bolesti koje pogađaju pacijente s multiplom sklerozom

Zatvor bi mogao biti rani znak upozorenja za multiplu sklerozu. Facebook

E. Ag.

26.12.2023

Studija neurologa s Univerziteta Sorbona u Parizu pokazala je da postoji pet bolesti koje pogađaju pacijente s multiplom sklerozom, do pet godina prije nego što im je konačno dijagnostikovana.

Rani znak

Zatvor bi mogao biti rani znak upozorenja za multiplu sklerozu, smatraju neurolozi. Oni također vjeruju da infekcije urinarnog trakta, depresija i seksualni problemi mogu ukazivati na to da neko nesvjesno pati od multiple skleroze.

Studija neurologa s Univerziteta Sorbona u Parizu pokazala je da postoji pet bolesti koje pogađaju pacijente s multiplom sklerozom do pet godina prije nego što im konačno bude dijagnostikovano ovo stanje.

- Naravno, neće svi koji imaju ove simptome razviti multiplu sklerozu. Ovi simptomi su uobičajeni i mogu biti znaci drugih bolesti - rekla je dr. Selin Luapre.

Međutim, dr. Luapre vjeruje da bi ovo otkriće moglo da bude korisno za one koji imaju veći rizik od razvoja bolesti, a to su osobe sa porodičnom historijom multiple skleroze.

Otežano hodanje

Tipični simptomi autoimunog stanja uključuju otežano hodanje, probleme sa vidom i utrnulost, a ranije je utvrđeno da pacijenti sa multiplom sklerozom pate od zatvora, infekcija bešike, depresije i seksualnih problema.

Zbog nepredvidivosti simptoma, mogu proći godine prije nego što se pacijentima dijagnostikuje bolest. Ne postoji lijek, ali tretmani poput steroida mogu kontrolisati stanje i ublažiti simptome, prenosi Index.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.