ALERGIJSKA REAKCIJA

Peku vas oči i kišete: Možda patite od sindroma novogodišnje jelke

Za velike ljubitelje praznika jelka je neizostavni dio enterijera doma

Savjetuje se da ukrase obrišete vlažnom krpom prije nego što ih unesete u svoj dom. Facebook

E. Ag.

1.1.2024

Za velike ljubitelje praznika jelka je neizostavni dio enterijera doma.

Međutim, ono što mnogi mogu da primijete jeste pojava iznenadne kihavice i kašlja, što može da znači da patite od sindroma novogodišnje jelke - izraz koji se koristi za opisivanje alergijskih reakcija ili respiratornih problema koje neki ljudi doživljavaju u blizini drveća iz prirode, kao što je jelka.

Prema mišljenju ljekara, postoji pet razloga zbog kojih se u ovo vrijeme može javiti sezonska alergija.

Prašnjavi ukrasi

Ukrasi sakupljaju prašinu 11 mjeseci, pa mogu biti okidač za pojavu alergije. Savjetuje se da ukrase obrišete vlažnom krpom prije nego što ih unesete u svoj dom, kao i da ih odložite u hermetički zatvorene kutije ili vakumirane kese, piše Index.hr.

Grinje

S prašinom dolaze i grinje. To su sićušna, bezopasna stvorenja, ali njihove otpadne čestice sadrže proteine koji mogu izazvati alergijske reakcije kod nekih ljudi. Uobičajene reakcije uključuju kihanje, curenje ili začepljenje nosa, svrab ili suzenje očiju, kašalj ili osip na koži.

Plijesan

Još jedan alergen koji vreba je plijesan koja može izazvati alergijske reakcije.

Plesan može biti prisutna na jelki, posebno na boru i smreki. Stabla se uzgajaju na otvorenom gdje mogu pokupiti "spore" plesni iz okoline, posebno u vlažnim područjima", objašnjavaju ljekari.

Ako se u vrijeme praznika borite sa simptomima alergije, pokušajte da u svoj dom unesete vještačku jelku koja će zasigurno spriječiti razvoj bilo kakve alergije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.